Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Міністр оборони розповів про контури нової мобілізації та що буде з військовозобов’язаними за кордоном

26 грудня 2023, 08:20
2695
0
Автор:
Реклама

У процесі мобілізації слід змінити підхід до неї, щоб не демонізувати ці процеси. Бо служити Батьківщині - не покарання, а честь. Про це розповів Рустем Умєров, міністр оборони України. «Головний меседж - як можна зайти в периметр для служіння країні, що буде, коли ти зайдеш в нього, як ми тебе будемо тренувати, як ти будеш їхати на злагодження, які будуть відпустки і коли, як ти закінчиш служити і вийдеш з цього периметру, доки йде війна. Тобто всі ці складові дуже змістовні. До цього часу це питання не дуже гарно було відпрацьовано. Його не хотіли торкатись. Моя мета - вирішити ці проблеми», - каже він.

Деталі оновленої мобілізації, за словами міністра, будуть повідомлені суспільству найближчими днями. Вочевидь, йдеться про реєстрацію нового законопроєкта, про який ми вже розповідали.

Наразі Рустем Умеров зробив лише кілька натяків на обриси майбутньої мобілізації. Так, він сказав: «Якщо аргументації буде достатньо, щоб суспільство це сприйняло, ми будемо, наприклад, просити призов з 25 до 60 років». Також він вказав, що хочуть зробити облік всіх категорій, які будуть пропонувати мобілізувати. «Після цього хочемо, щоб категорії людей, яких ми будемо просити мобілізуватись, проходили медичний огляд. І тоді ми їм будемо пояснювати, де та як вони зможуть обрати професію», - каже міністр. Також він натякнув на можливе застосування електронних сповіщень з запрошенням військовозобов'язаних до ТЦК та СП.

Щодо справедливості для тих, хто вже служить, Умеров сказав: «Слово "демобілізація" ми можемо використовувати тільки після того, як закінчиться війна. Оскільки ворог продовжує бойові дії, ми знайшли рішення, які дадуть можливість людині, яка вже два роки перебуває в периметрі, зрозуміти, які правила будуть для того, щоб вона перепочила або була частково звільнена. Ми працюємо над цим і юридично, і законодавчо, і технічно».

Торкнулися у розмові й питання про українських громадян, які військовозобов'язані, але перебувають за кордоном. Щодо них міністр пояснив наступне: «Перше, ми просто закликаємо цих людей пройти облік. По-друге, після обліку, ми пропонуємо їм різні опції - рекрутинг, де можна обрати спеціальність. Фокус не на те, як покарати людину, а як надати можливості, щоб у військовослужбовця всі питання по безпеці були зняті. Оце наша мета».

В рішенні LIGA360:HR все про особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Читайте також:

- Працівник призовного віку без посвідчення про приписку: як діяти роботодавцю

- Бронювання працівників підприємств: актуальні питання для роботодавців

- Військова служба за контрактом і підприємницька діяльність: чи можна поєднувати

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини