Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новий законопроєкт про мобілізацію та військову службу — з чим незгодні Залужний та Генштаб

25 грудня 2023, 10:50
42928
0
Автор:
Реклама

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки Мар'яна Безугла оприлюднила лист Головнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного, в якому висловлені зауваження Генштабу щодо законопроєкту, про який ми детально розповідали раніше. Отже, Генштаб Збройних Сил України спільно з робочою групою Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки опрацьовує законопроєкт щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. За результатами опрацювання «практично усі норми законопроекту враховували потреби ЗСУ», йдеться у листі.

З іншого боку, до майбутнього законопроєкту включена низка норм, «які не відповідають інтересам ЗСУ та не сприяють забезпеченню обороноздатності держави», йдеться у листі. Зокрема, це запропоновані норми про:

- обов'язкову ротацію військовослужбовців, які беруть безпосередню участь у відсічі збройної агресії проти України для відпочинку та відновлення боєздатності не пізніше, ніж через 3 місяці безперервної участі за рішенням військового командування;

- надання додаткової відпустки із збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 днів військовослужбовцям, які після введення воєнного стану проходили протягом 24 місяців безперервну військову службу, брали безпосередню участь у бойових діях не менше 12 місяців та виявили бажання для подальшого проходження військової служби.

Як вказано у листі військових, за умов відсутності навченого людського ресурсу для проведення ротацій військовослужбовців, які беруть безпосередню участь у відсічі агресії, неможливо визначити конкретні терміни таких ротацій. На цей час практично усі військові частини бойового складу знаходяться в районах виконання завдань, підкреслили у Генштабі. А в умовах відсутності гарантованого призову людського ресурсу до складових Сил оборони, неможливо унормувати питання надання довготривалої відпустки військовослужбовців, які беруть безпосередню участь у відсічі, зазначають у листі. Тому Генштаб пропонує указані норми вилучити, які такі, що «на сьогодні не можуть бути застосовані».

Крім того, у законопроєкті планували закріпити призначення військовослужбовців, які призвані на військову службу під час мобілізації на особливий період та мають військово-облікову спеціальність за інженерним напрямком, на посади виключно за набутою освітою та спеціальністю. Щодо цього у військового командування позиція, що у зв'язку з критичною обмеженістю мобілізаційного ресурсу, це недоцільно.

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням.

Також у законопроєкті народні депутати планували передбачити переміщення військовослужбовців, які проходять військову службу на посадах у ТЦК - через три роки служби у ТЦК, крім військовослужбовців з інвалідністю, військовослужбовців-жінок, операторів Єдиного державного реєстру призовників. Повторне призначення до ТЦК таких військовослужбовців могло здійснуватися в порядку просування по службі, але не раніше, ніж через три роки. На думку Генштабу, таке переміщення службовців ТЦК є недоцільним, бо «унеможливить збереження досвіду» та «зруйнує систему військового обліку».

Також у листі пропонують вилучити із законопроекту норми, що надають підстави для звільнення інвалідам ІІ групи.

Водночас закріплення у законодавстві вимоги про взяття всіх жінок на військовий облік як призовників чи військовозобов'язаних, на думку Генштабу, може призвести до негативних наслідків, зокрема, збільшення удвічі навантаження на ТЦК та СП, значного збільшення навантаження на заклади охорони здоров'я та певного резонансу у суспільстві. Тому, на думку військових, треба залишити статус-кво, а до таких пропозицій повернутися вже після війни.

Але фінальної версії нового законопроекту щодо військової служби та мобілізації в Україні наразі немає, він на стадії розробки - розповів секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко. За його словами, Генштаб надав свої пропозиції, також готує свої пропозиції Міністерство оборони: «Усе це може або увійти, або не увійти в цей документ. Зараз сам проект закону на стадії розробки. Коли він буде готовий і зареєстрований - насправді ніхто достеменно не знає - чи буде це ще в цьому році, чи вже наступного». Костенко зазначив, що зараз у текст майбутнього проекту постійно вносяться якісь зміни, тому фінальної версії немає.

«Ба більше, до нього все одно надійде чимало правок від народних депутатів уже після реєстрації. Тому зараз над ним варто добре без поспіху попрацювати. Якщо робоча група поспішить і не вивірить всі норми - це може у майбутньому бути проблемний законопроект», - сказав нардеп.

Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання у рішенні LIGA360:HR. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Читайте також:

- Бронювання військовозобов'язаних у 2023 році: умови та порядок

- Бронювання працівників підприємств: актуальні питання для роботодавців

- Відпустка працівника після звільнення з військової служби: визначення тривалості та нарахування оплати

- ФОП-захисник: як підтвердити неможливість сплати податків

- Чи надають щорічну відпустку мобілізованому працівнику

- ДПС пояснила сплату ПДФО підприємцями, мобілізованими до ЗСУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини