Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як змінилися обсяги держзакупівель через систему Prozorro за 2023 рік

Реклама

На сайті Мінфіну повідомили, що у 2023 році обсяги закупівель через систему Prozorro, в порівнянні з минулим роком зросли утричі - до 480 млрд грн.

Водночас Світовий банк, за словами Міністра економіки Юлії Свириденко, визнав відповідність системи Prozorro своїм правилам, а це дуже важливий знак довіри.

У минулому році систему трансформували під вимоги воєнного часу - суттєво скоротили тривалість процедур, додали можливість приховати чутливу інформацію, масштабували такий швидкий та ефективний інструмент закупівель, як Prozorro Market.

Як результат обсяги закупівель проведені через систему Prozorro, у 2023 році зросли утричі - до 480 млрд грн. І станом на останні місяці понад 80% коштів на закупівлі витрачають саме через систему Prozorro, а отже у конкурентний та відкритий спосіб. На цьому наголосила Юлія Свириденко.

За її словами, яскравою ілюстрацією прозорості системи публічних закупівель, стало повернення незбройних оборонних закупівель Міноборони до системи Prozorro. Лише за півроку на цих тендерах заощадили майже 7 млрд грн, або 16% від бюджету. Разом з тим, за результатами 2023 року, за завершеними тендерами замовники знизили ціну своїх закупівель на 37 млрд грн від очікуваної вартості.

За словами заступника Міністра економіки Надії Бігун, закупівлі, крім економії коштів, мають ще і стратегічне значення. Адже в майбутньому мають стимулювати внутрішнє виробництво товарів та послуг. Також закупівлі можуть дати поштовх локальному бізнесу й виробникам, які готові долучатися до відбудови країни. Адже система добре знайома українському бізнесу. А це своєю чергою плюс до наших економічних пріоритетів - підтримки українських виробників та залучення інвестицій у реальний сектор.

«Витрачати державні кошти на товари внутрішнього виробництва має стати нашою новою філософією. Адже публічні закупівлі в інтересах внутрішніх виробників - це ознака зрілості і спроможності держави. І що найголовніше - можливість повернути до 40% коштів назад в бюджет у вигляді податків. Це посилить стійкість нашої економіки, збільшить податкові надходження й дозволить створити нові робочі місця», - розповіла Надія Бігун.

Радимо також прочитати «Нова функція в Prozorro: замовники зможуть пояснити, чому виникла потреба в закупівлі»

LIGA360 для органів влади - зручний інструмент для роботи держслужбовців, юристів, бухгалтерів та інших фахівців. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини