Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як формувати податковий кредит при придбанні товарів, які звільнені від оподаткування ПДВ

2 січня 2024, 17:15
983
0
Автор:
Реклама

Посадовці ДПСУ відзначили: якщо платники використовують придбані товари/послуги в операціях, звільнених від оподаткування ПДВ, то у них виникає обов'язок нарахувати податкові зобов'язання відповідно до п. 198.5 / п. 199.1 ПКУ та скласти і зареєструвати в ЄРПН відповідні податкові накладні у встановлений ПКУ термін.

Так, у разі якщо придбані платником ПДВ товари/послуги, за якими суми податку були включені до складу податкового кредиту, призначено для використання або починають використовувати у звільнених від оподаткування ПДВ операціях, то у такого платника податку (у тому числі якщо такі придбані товари/послуги оплачені за рахунок бюджетних коштів) виникає обов'язок щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ за правилами, визначеними п. 198.5 ПКУ.

Також за нормами цих статей бюджетні установи нараховують податкові зобов'язання по товарах/послугах, використаних в неоподатковуваних операціях (у діяльності, що фінансується за рахунок бюджету і не вважається господарською та спрямована на виконання законодавчо визначених функцій установи).

У разі якщо придбані платником ПДВ товари/послуги, за якими суми податку були включені до складу податкового кредиту, використовують частково в оподатковуваних ПДВ (надання нерухомого майна в оренду) і частково - в звільнених від оподаткування ПДВ та тих, що не оподатковуються ПДВ, операціях, то у такого платника податку виникає обов'язок щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ за правилами, визначеними п. 199.1 ПКУ.

Інформуючи про зазначене, ДПС вважає за необхідне додатково звернути увагу платників на таке.

При придбанні товарів/послуг, які одночасно використовують в оподатковуваних і звільнених від оподаткування операціях, формування податкового кредиту здійснюють, виходячи з усього обсягу придбання на підставі зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних.

Надалі, незалежно від того сформовано платником податку - покупцем податковий кредит чи ні, у такого платника податку за наявності зареєстрованих в ЄРПН постачальником податкових накладних виникає обов'язок нарахування податкових зобов'язань відповідно до п. 198.5 ПКУ (якщо такі товари/послуги використано в звільнених від оподаткування ПДВ операціях повністю), або відповідно до п. 199.1 ПКУ (якщо такі товари/послуги частково використано в звільнених від оподаткування ПДВ операціях, а частково - в оподатковуваних).

Податкові накладні, складені у зв'язку з нарахуванням таких податкових зобов'язань, підлягають обов'язковій реєстрації в ЄРПН у встановлені ПКУ терміни.

У разі порушення терміну реєстрації (відсутності реєстрації) в ЄРПН таких податкових накладних застосовуються штрафи, передбачені ПКУ для несвоєчасної (відсутності) реєстрації податкових накладних в ЄРПН.

Радимо також ознайомитись зі статтею «Закриваємо 2023-й: загальна процедура перерахунку ПДВ»

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини