Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як у чеку відобразити оплату товарів частинами — ДПС

Реклама

При продажу товарів на умовах внесення оплати частинами, приймати кожну частину оплати слід дотримуючись вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР, тобто видаючи розрахункові документи встановленої форми та змісту.

Продаючи товар з отриманням попередньої оплати «авансу», відповідно до договору у письмовій формі, у першому чеку замість назви варто зазначити, що це саме «аванс за ххх», де «ххх» - назва або артикул товару та вказана та сума, яку отримали від покупця.

Також можна зазначити і будь-який інший ідентифікатор, який забезпечить пізнаваність товару, що продаєте і за який отримали «аванс». Причому кількість чеків на приймання авансів не обмежена, а правила їх формування єдині. Окрім того, в коментарях до такого чеку рекомендують зазначати «Залишок до сплати». Це, звісно, не обов'язковий реквізит, але він допоможе ідентифікувати господарську операцію.

Другий чек (останній чек), у межах якого прводять остаточний розрахунок і вручення товару покупцю (в тому числі який не передбачає остаточної оплати, у зв'язку із повним погашенням вартості товарів авансами) має містити повну номенклатуру:

  • назву товару (послуги), що реалізують;

  • його повну ціну;

  • кількість;

  • раніше отриманий аванс (аванси), на який буде зменшено вартість товару;

  • суму до сплати після врахування суми авансів, які були попередньо внесені покупцем.

При поверненні товару, що був придбаний на умовах оплати частинами, анулювати потрібно весь ланцюг створених при продажу чеків.

Аналогічно, проте у зворотній послідовності потрібно створювати чеки, в межах яких спочатку отримували товар (без оплати або часткова оплата), а потім гасили заборгованість.

У такому випадку навпаки, саме перший чек повинен містити номенклатуру, кількість та загальну вартість товару, а всі наступні інформацію про суть операції, що здійснюється: «часткова оплата», «повна оплата» тощо, та мати посилання на товар або артикул, та/або реквізити першого чеку, де зазначена назва товару, який реалізують.

При цьому лише наведені вище правила формування фіскальних касових чеків, окрім повної відповідності вимогам законодавства, забезпечать поєднання виданих розрахункових документів у ланцюг, який надасть можливість продавцю відстежити отриману оплату за товари, а покупцю підтвердити таку оплату.

Для платників ПДВ важливо, щоб у чеках на отримання «авансу» була інформація про нарахування ПДВ саме на суму фактично отриманого авансу. У чеку з номенклатурою, який є останнім у такому ланцюгу, слід відображати лише ті зобов'язання зі сплати ПДВ, які виникають до залишку до сплати, в межах такого чеку.

У випадку відпуску товару/послуги без оплати або з частковою оплатою в чеку відображають зобов'язання із сплати ПДВ на повну вартість товару/послуги по чеку.

Зобов'язання із сплати акцизного податку визначають в чеках, які супроводжують реалізацію підакцизного товару та/або продукції (у розумінні пп. 14.1.212 ПКУ).

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області наголосили, що аванси та знижки - виключно договірні відносини між покупцем та продавцем, але вони не повинні суперечити нормам прямої дії Цивільного кодексу України.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини