Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміни щодо держзакупівель — Мінекономіки

Реклама

На державних тендерах закупівельники мають аналізувати пропозиції українських постачальників та створювати вигідні умови для постачальників саме української продукції на тендер. Про це заявила заступник Міністра економіки України Надія Бігун.

«Сьогодні ми маємо докладати надзусиль, аби перемога стала ближчою. Щодня. Потреби безпеки і оборони фінансуються за рахунок податків і зборів, що ми збираємо всередині України. Тому взаємозв'язок дуже простий: що більше податків, то більше дронів, снарядів та систем ППО. Збільшити обсяги надходження податків до бюджету ми, як закупівельники, можемо лише за рахунок збільшення споживання продукції, виготовленої в Україні. Сьогодні це не просто патріотична позиція, а питання нашого виживання як незалежної країни», - відзначила Надія Бігун.

Також заступник Міністра зауважила, що закупівельники на державних тендерах мають враховувати, що нині український виробник має нерівні умови з іноземцями. Бо у наших виробників є повітряні тривоги, мобілізація працівників, брак фінансових ресурсів, а інколи навіть обстріли та втрата майна. Проте саме ці виробники тримають нашу економіку на своїх плечах і наближають перемогу.

Також Надія Бігун повідомила, що Мінекономіки підготувало проєкт змін до Закону України «Про публічні закупівлі». Їхня мета - гармонізувати українське закупівельне законодавство з європейськими директивами, а також перенести в регулярне законодавство ті ініціативи, які були запроваджені на час війни і підтвердили свою ефективність. Тож, запровадять нові інструменти закупівель:

  • динамічні системи закупівель (DPS);

  • торги з обмеженою участю (restricted tender);

  • зарезервовані контракти (reserved contracts) для соціально відповідального бізнесу, що готовий працевлаштовувати ветеранів; архітектурні конкурси.

Також планують розширити можливості застосовування інструментів нецінової оцінки пропозиції.

Як державним службовцям зручніше опрацьовувати великі масиви законодавчої інформації? Всі потрібні інструменти надасть LIGA360. Найповніша база НПА та судової практики з можливостями аналізу. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини