Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Єдиний реєстр військовозобов’язаних «Оберіг» вже працює, але його розширятимуть

9 січня 2024, 12:50
139270
0
Автор:
Реклама

Реєстр «Оберіг» - це проєкт Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних і резервістів, електронна база даних для зберігання інформації, потрібна для ведення військового обліку. Його історія почалася у 2017 році, формально реєстр запустили у березні минулого року, але на повну він досі не запрацював.

Утім робота над Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов'язаних та резервістів вже закінчилася. Про це заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку та цифровізації Катерина Черногоренко повідомила виданню DOU. Ось як посадовиця охарактеризувала реєстр: ««Оберіг» - це база військовозобов'язаних, тобто цивільних людей, які можуть бути мобілізовані. Даних про чинних військовослужбовців там немає. Умовно кажучи, це як реєстр паспортів, єдиний державний демографічний реєстр з персональною інформацією громадян. Зараз ведеться обмін з великими державними реєстрами. Ми верифікували дані в реєстрі до 88%, збільшили його на 750 тисяч записів. Зробили крок до реновації інфраструктури й рухаємося до цифровізації даних військовослужбовців». Крім того, Черногоренко повідомила, що її команда запропонувала Кабміну ставити людей на військовий облік через ЦНАПи: «Охочі зможуть встати на військовий облік чи знятися з нього у ЦНАПі, де знають, як працювати з людьми швидко і в цифровому форматі. Це хороша сервісна історія про правильні, сервісні відносини держави з громадянами». За словами Чорногоренко, «Оберіг» покликаний зменшити корупцію, можливість маніпуляцій з даними, можливість надсилання повісток подвійно, потрійно людям, які вже воюють.

Зараз у базі даних реєстру містяться персональні дані про всіх військовозобов'язаних українців віком від 18 до 60 років. «Оберіг» наповнюється даними з різних державних реєстрів, а також інформацією, зібраною працівниками ТЦК та СП. Завдяки автоматичному передаванню даних з інших електронних реєстрів в «Оберіг» потрапляє, зокрема, така інформація:

- ПІБ фізособи, її місце проживання, дата народження, сімейний стан (відомості про членів сім'ї), місце роботи, відомості про освіту, реєстраційний номер облікової картки платника податків,

- відомості про стан здоров'я, про судимість;

- службові дані про проходження служби, участь в бойових діях, військове звання, військову спеціальність, ступінь придатності до військової служби за станом здоров'я та інше.

Інформація в реєстрі буде автоматично оновлюватися при зміні відомостей про людину - завдяки взаємодії різних інформаційних ресурсів органів влади. Водночас з законодавства не зникли норми про обов'язок особисто повідомляти ТЦК та СП про зміну своїх даних (коли змінюється сімейний стан, стан здоров'я, місце проживання тощо). Згода призовників, військовозобов'язаних і резервістів на обробку і?хніх персональних даних для наповнення та актуалізації реєстру не потрібна.

У військовозобов'язаних є можливість перевірити інформацію про себе, яка міститься в реєстрі «Оберіг», однак тільки якщо особисто звернутися в ТЦК та СП і сформувати письмовий запит. Поновити дані теж можна через особисте звернення до ТЦК. Зокрема, особа вправі подати заяву у ТЦК щодо видалення з реєстру недостовірної інформації або на додавання тих відомостей, яких у реєстрі немає.

«Зараз працює електронний реєстр військовозобов'язаних «Оберіг». Але на даний момент він ще не синхронізований з іншими державними реєстрами. Коли відповідний законопроект буде прийнято, то в більшості випадків потреба в заходах оповіщення просто відпаде, тому що будуть синхронізовані різні існуючі бази даних. І ми будемо бачити, наприклад, що громадянин був зареєстрований в Києві, але зараз він працює у Львові, тому що податок з його зарплати - ПДФО - сплачується у Личаківський район міста Львова. Відповідно, тоді буде просто звернення до власника його підприємства, будь-якої форми власності, про те, що даному громадянину необхідно з'явитися у Личаківський ТЦК міста Львова. І керівник підприємства буде зобов'язаний особисто доставити даного військовозобов'язаного до ТЦК та СП», - розповів нещодавно начальник служби зв'язків з громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо. За його словами, запуск цього реєстру спростить проведення мобілізації ресурсів - як людських, так і транспортних: «Ми зараз дуже велику кількість людських ресурсів витрачаємо саме на здійснення заходів оповіщення. І російська пропаганда теж на цій темі зробила дуже велику шкоду».

Прийнятий 8 листопада Верховною Радою в першому читанні законопроєкт №10062 передбачає надання «Оберегу» нових даних, зокрема про:

- номери телефонів та електронні скриньки;

- документи, що дають право громадянину України на виїзд з України і в'їзд в Україну;

- володіння іноземними мовами;

- проходження освітніх курсів та курсів підвищення кваліфікації;

- посвідчення водія чи тракториста-машиніста, свідоцтва пілотів для некомерційної та комерційної діяльності.

Згідно із законопроєктом військовозобов'язані отримають доступ до реєстру через електронний кабінет. Завдяки цьому можна буде подати відомості про себе в ТЦК в електронному вигляді, а також перевірити, чи є дані про вас у реєстрі.

Своєю чергою, урядовий законопроєкт №10378 передбачає вручення повістки через електронну пошту або електронний кабінет у реєстрі «Оберіг» (реєстрація такого кабінету стане обов'язковою).

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини