Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чому підприємці проти законопроєкту №10378 про посилення мобілізації - ЄБА

9 січня 2024, 14:30
1062
0
Автор:
Реклама

Як відомо, у грудні у Верховній Раді було зареєстровано урядовий законопроєкт №10378 щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби, а також законопроєкт щодо посилення відповідальності за військові правопорушення №10379. Ними пропонується удосконалити законодавство щодо мобілізації.

Як інформує Європейська Бізнес Асоціація, підприємці просять доопрацювати оновлене законодавство стосовно мобілізації: «Бізнес детально проаналізував положення обох документів та прагне висловити своє занепокоєння рядом запропонованих норм, які можуть містити у собі ознаки порушення Конституції України. Власне, тому мати негативні наслідки не лише на економіку України, але і на репутацію країни та вкрай важливий процес відбудови нашої держави».

На думку бізнесменів, запропоновані у законопроєктах норми можуть призвести до зростання кількості «зарплат у конвертах» та неофіційного працевлаштування, відтоку іноземних інвестицій, суттєвого погіршення умов ведення бізнесу.

Окремо в ЄБА зазначають, що низка положень законопроєкту «може фактично позбавляти громадян України базових прав, в тому числі, на отримання документа, який посвідчує особу та громадянство України, що є неприпустимим навіть в особливий період і може мати вкрай негативні соціальні та демографічні наслідки».

Представники бізнесу переконані, що розширення повноважень місцевих органів виконавчої влади у сфері мобілізації не сприятиме керованості процесу через його децентралізацію: «Що стосується вручення повісток, цим мають займатись суто компетентні органи без наділення такими повноваженнями і інших структур або юридичних осіб - аби уникнути додаткового суттєвого навантаження, зловживань та плутанини. Крім того, скорочення термінів, зокрема, для уточнення своїх даних протягом 30 днів всіма військовозобов'язаними в Україні може призвести до колапсу системи, збоїв в роботі електронного кабінету призовника, військовозобов'язаного, резервіста - через суттєвий наплив».

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини