Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може роботодавець вимагати від працівника проходити тестування на ВІЛ

Реклама

ВІЛ-інфіковані працівники мають усі права та свободи, які передбачено Конституцією та законами України, іншими нормативно-правовими актами тощо.

Тому дискримінацією у сфері праці у зв'язку з ВІЛ є випадки, коли роботодавець:

  • відмовляє в укладанні або подовженні трудового договору;

  • направляє на обов'язкове тестування на ВІЛ під час працевлаштування або при переведенні на іншу роботу;

  • запроваджує обов'язкове тестування на ВІЛ під час проходження первинного чи періодичних медичних оглядів тощо.

Проте будь-яка дискримінація у сфері праці залежно від стану здоров'я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД заборонена, згідно з ст. 21 КЗпП.

Також ст.22 КЗпП забороняє відмову у прийнятті на роботу без будь-яких мотивів або з підстав, що не стосуються кваліфікації чи професійних якостей працівника, або з інших підстав, не передбачених законом. Роботодавець не може прямо або непрямо обмежувати трудові права при укладенні, зміні та припиненні трудового договору.

Отже, згідно з діючим в Україні законодавством роботодавець не має права вимагати від працівника обов'язкового проходження тесту на ВІЛ. Проте з метою запобігання поширенню ВІЛ-інфекції має:

  • заохочувати працівників до самостійного проходження тестування на ВІЛ;

  • запроваджувати програму підтримки здоров'я працівників або мати форму окремих положень в колективних договорах/галузевих угодах;

  • реалізовувати окрему політику недискримінації у зв'язку з ВІЛ-статусом людини.

Профілактичні дії на робочому місці, інформують у Східному міжрегіональному управлінні Державної служби України з питань праці, допомагають знизити рівень стигматизації та створити сприятливе виробниче середовище.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини