Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нерухомість зазначена як місце здійснення діяльності ФОП, але не задіяна у ній: чи буде пільга з податку на нерухоме майно

Реклама

Нагадаємо, що у ПКУ передбачено пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. У пп. 266.4.1 ПКУ прописали пільгу у вигляді зменшення бази оподаткування на об'єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що перебувають у власності фізособи - платника податку.

Пп. 266.4.1 ПКУ передбачено пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у вигляді зменшення бази оподаткування на об'єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що перебувають у власності фізособи - платника податку.

Порядок надання таких пільг сільськими, селищними, міськими радами законотворці передбачили у пп. 266.4.2 ПКУ.

Згідно з абз. 3 пп. 266.4.3 ПКУ пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, передбачені пп. 266.4.1 та 266.4.2 ПКУ для фізосіб не застосовують до об'єктів оподаткування, які власник використовує з метою одержання доходів, тобто здає в оренду, лізинг, позичку, використовує у підприємницькій діяльності.

Обчислюють суму податку на нерухомість контролери за місцем податкової адреси власника такої нерухомості виходячи із загальної площі кожного з об'єктів та відповідної ставки податку (пп. 266.7.1 ПКУ).

Тобто, якщо фізособи є власниками об'єктів житлової нерухомості, про що зазначено у виписці з Єдиного державного реєстру юридичних, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, але фактично не здійснюють підприємницьку діяльність за місцем податкової адреси (місцем реєстрації), то при нарахуванні податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, до таких об'єктів житлової нерухомості пільгу застосовують.

При цьому, нагадали податківці Головного управління ДПС у Запорізькій області, загальну площу такого об'єкта враховують обчислюючи базу оподаткування об'єктів житлової нерухомості, у тому числі їх часток, які є у власності фізособи.

Як новому ФОП бути впевненим у своїх рішеннях? З LIGA360:Підприємець. Тут знайдеш довідкову інформацію, роз'яснення держорганів, актуальні документи і законодавство. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини