Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна видавати фіскальний чек іноземною мовою — ДПС

Реклама

У преамбулі Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25.04.2019 р. № 2704-VIII зазначили, що відповідно до Рішення Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 року № 10-рп/99, українська мова як державна є обов'язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо), а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначено законом.

Мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова (ч. 1 ст. 30 Закону № 2704-VIII).

Тому підприємства, установи та організації всіх форм власності, ФОПи, інші суб'єкти господарювання, що обслуговують споживачів (крім випадків, встановлених ч. 3 ст. 30 Закону № 2704-VIII), мають обслуговувати та надавати інформацію про товари (послуги), у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, державною мовою. Причому інформацію державною мовою можна дублювати також іншими мовами (ч. 2 ст. 30 Закону № 2704-VIII).

Також на прохання клієнта його можна обслуговувати іншою, прийнятною для сторін, мовою, згідно з ч. 3 ст. 30 Закону № 2704-VIII.

Враховуючи викладене, суб'єкти господарювання зобов'язані програмувати РРО/ПРРО та видавати споживачу фіскальний чек українською мовою.

Водночас, програмуючи в РРО/ПРРО обов'язкові реквізити фіскального чека поряд з українською мовою можна використовувати і іноземну мову, текст якої буде дублювати інформацію, що вже зазначена українською мовою.

Відсутність обов'язкових реквізитів державною мовою, інформують спеціалісти Головного управління ДПС в Одеській області, призведе до порушення вимог законодавства України.

Радимо ознайомитися:

Як швидко аналізувати великі масиви законодавчої інформації? З рішенням LIGA360 PRO. Легко знайдіть пов?язану аналітику, НПА, судову практику для будь-якого документа. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини