Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін зареєстрував новий законопроєкт про мобілізацію – хто отримає бронь та відстрочку

31 січня 2024, 08:55
14766
0
Автор:
Реклама

Уряд зареєстрував у парламенті новий проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (№10449 від 30.01.2024 р.). Розглянемо його ключові новації.

Отже, заплановано уточнення підстав для надання відстрочки та звільнення від призову на військову службу під час мобілізації, а також синхронізація норм із підставами для звільнення з військової служби.

Проєктом встановлюється, що люди з інвалідністю всіх груп звільнені від військової служби.

Передбачено, що особі не потрібно буде йти в ТЦК, щоб оновити дані. Це можна буде зробити онлайн в особистому кабінеті або в ЦНАП. Електронний кабінет буде створений на базі реєстру військовозобов'язаних «Оберіг».

LIGA360 для органів влади - зручний інструмент для роботи держслужбовців, юристів, бухгалтерів та інших фахівців. Замовте доступ за посиланням.

Особа зможе переїжджати в інші міста без дозволу ТЦК, проте після переїзду має стати на облік за новою адресою.

Також встановлюється, що після мобілізації всі громадяни мають пройти обов'язкову військову підготовку 2-3 місяці. Акцентується, що особа не може бути відправлена одразу на фронт після мобілізації.

Відбудеться уточнення порядку бронювання для військовозобов'язаних, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, зокрема на посадах державної служби категорії “А” - всі військовозобов'язані, а для державної служби категорії “Б”, “В” - до 50% кількості військовозобов'язаних.

Законопроєктом запропоновано скасувати строкову військову службу. Втім замість неї пропонується запровадити базову військову підготовку. Відповідно передбачається звільнення зі служби у запас всіх військовослужбовців строкової військової служби.

Передбачено запровадження для громадян України базової загальновійськової підготовки до 3 місяців при закладах вищої освіти всіх форм власності з 2025 року. Також буде встановлення додаткових вимог щодо можливості проходження державної служби або служби в поліції тільки після проходження базової загальновійськової підготовки (із відтермінуванням цієї норми, яка набирає чинності з 2026 року) або військової служби.

ТЦК зможе звернутися до суду, який вправі накласти на військовозобов'язаного, що ухиляється від мобілізації, такі обмеження:

- накладення арешту на банківські рахунки та цінності, що зберігаються в банках;

- обмеження на виїзд за кордон;

- обмеження прав на керування автомобілем.

Планується залучення органів місцевого самоврядування, місцевих державних адміністрацій, військово-цивільних та військових адміністрацій, підприємств, установ і організацій до активної участі у заходах проведення мобілізації, зокрема до оповіщення та забезпечення прибуття громадян, які залучаються до виконання обов'язку щодо мобілізації, до збірних пунктів та військових частин. Також буде уточнено норми щодо виконання військово-транспортного обов'язку.

Запланована зміна призовного віку з 27 до 25 років. Уточнення обов'язків громадян включає, зокрема, встановлення обов'язків:

- реєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного, резервіста;

- наявності при собі військово-облікового документу разом з документом, що посвідчує особу, які пред'являються за вимогою згідно закону.

Встановлять підстави для звільнення з військової служби військовослужбовців у разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців. Звільнення таких військовослужбовців визначатиметься строками відповідно до рішення Ставки Верховного Головнокомандувача.

Більш детально про новації законопроєкту читайте у нашій публікації «Новий законопроєкт про мобілізацію - зміна правил бронювання та покарання для ухилянтів».

Усі зміни в оплаті праці та кадровому обліку в 2024 році відстежуйте в LIGA360. Слідкуйте за розілом "Персонал" - отримуйте інформацію про зміни законодавства, оплати лікарняних та оподаткування заробітної плати. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини