Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Електронний лікарняний продовжили паперовим: які дії страхувальника

Реклама

У відповідь на запит, ПФУ у своєму листі від 29.01.2024 р. N 2800-030401-8/5715 надав роз'яснення щодо паперового листка непрацездатності, яким продовжили електронний лікарняний.

Підставою для призначення застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах є сформований на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність листок непрацездатності (ч. 1 ст. 23 Закону «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-XIV).

Порядок формування медичних висновків в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я затверджено наказом МОЗ від 01.06.2021 р. N 1066. Водночас Порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затверджений наказом МОЗ від 17.06.2021 р. N 1234.

Згідно із п. 2 та 3 розд.II Порядку N 1234 листок непрацездатності формують в Електронному реєстрі листків непрацездатності спираючись на медичний висновок.

Причому дати відкриття та закриття таких листків мають відповідати датам початку та закінчення строку дії медичного висновку, на підставі якого сформували цей листок непрацездатності. Він вважається виданим через сім днів після дати закриття листка непрацездатності та набуває статусу «готовий до сплати (виданий)».

Керуючись даними медичних висновків щодо одного випадку тимчасової непрацездатності, формують листки непрацездатності в порядку черговості створення медичних висновків, кожен наступний із яких створюють як продовження першого та складають один страховий випадок.

У п. 8 Наказу N 1066 зазначено вичерпний перелік умов, за яких передбачена можливість видачі листка непрацездатності відповідно до вимог Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. N 455, та Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом МОЗ, Мінсоцполітики від 03.11.2004 р. N 532/274/136-ос/1406.

У бланку листка непрацездатності, який видають у випадках, зазначених у цьому пункті, як продовження електронного листка непрацездатності, зазначають номер листка непрацездатності, який продовжують.

Отже, інформують у ПФУ, при видачі застрахованій особі паперового листка непрацездатності, який має дані про продовження електронного листка непрацездатності (номер електронного листка непрацездатності), страхувальник або уповноважені ним особи повинні розглядати їх як один випадок тимчасової непрацездатності.

Також радимо прочитати:

Як швидко аналізувати великі масиви законодавчої інформації? З рішенням LIGA360 PRO. Легко знайдіть пов?язану аналітику, НПА, судову практику для будь-якого документа. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини