Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фінустанови будуть застосовувати ризик-орієнтований підхід під час роботи з PEP — лист НБУ

Реклама

Банки та небанківські фінустанови повинні застосовувати ризик-орієнтований підхід працюючи з національними політично значущими особами (Politically Exposed Persons, PEP), а також мати динамічну систему управління ризиками, яка дозволить швидко виявити, проаналізувати інформацію про РЕР та вжити адекватних заходів щодо таких клієнтів.

Саме це НБУ рекомендує фінустановам у своєму листі № 25-0005/9103 від 06.12.2024 року. Лист підготували після ухвалення Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» щодо політично значущих осіб» від 17.10.2023 р. № 3419-IX.

У Нацбанку наголосили, що не відповідає ризик-орієнтованому підходу встановлення всім без винятку клієнтам, які належать до категорії РЕР, високого рівня ризику або відмова у встановленні ділових відносин лише на підставі факту виконання ними визначних публічних функцій. У НБУ вважають, що такий підхід суперечить Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 06.12.2019 р. № 361-IX. Тому фінустанови мають розробити належні скорингові процедури, які дадуть змогу адекватно оцінювати ризик клієнтів, уключаючи РЕР.

Водночас Національний банк рекомендує фінустановам забезпечити належне застосування ними ризик-орієнтованого підходу щодо РЕР. При цьому автори навели перелік ознак, які можуть свідчити про наявність впливу політично значущої особи, який вона ще може мати.

Також у листі перелічені додаткові індикатори фінансових операцій РЕР, що можуть свідчити про підвищений ризик відмивання коштів/фінансування тероризму.

Окремо у НБУ рекомендують проводити регулярні навчання працівників ризик-орієнтованому підходу до обслуговування клієнтів, уключаючи РЕР, та дотриманню внутрішніх процедур у сфері протидії відмиванню коштів/фінансуванню тероризму.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини