Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Блокада польськими фермерами українського кордону – ситуація напружена

12 лютого 2024, 11:40
1469
0
Автор:
Реклама

Як відомо, польські аграрії розпочали у минулу п'ятницю блокаду загальнонаціональних доріг по всій країні, а також пунктів пропуску на польсько-українському кордоні. Водночас в деяких пунктах пропуску не дозволяють проїзд не лише вантажного, а й легкового транспорту та автобусів. Як передає Укрінформ, про це заявив речник ДПСУ Андрій Демченко. За його словами, почалося блокування у напрямку руху пункту пропуску «Медика» з польського боку, з нашого - «Шегині», а також напрямок пункту пропуску «Рава Руська» з нашого боку і напрямок п.п. «Ягодин». Станом на ранок суботи, 10 лютого, польські фермери блокували пункти пропуску «Ягодин-Дорогуськ», «Рава-Руська-Гребенне» та «Шегині - Медика».

Щоправда вже 10 лютого завершилася акція протесту перед пунктом пропуску «Шегині-Медика», про це повідомила Держприкордонслужба. Оформлення та пропуск через кордон вантажних транспортних засобів у двох напрямках почали здійснювати у звичайному режимі.

Але 11 лютого стало відомо, що польські фермери хочуть розширити блокування ще на два пункти пропуску з Україною. Речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко повідомив, що учасники акцій на польсько-українському кордоні анонсували, що з 12 лютого блокуватимуть напрямки пунктів пропуску “Устилуг” та “Угринів”. Про це він сказав у ефірі телемарафону “Єдині новини”, повідомляє Укрінформ. Також Демченко поінформував, що заблокованими наразі залишаються напрямки пунктів пропуску “Ягодин” і “Рава -Руська”. Водночас він зауважив, що недивлячись на те, що пункт пропуску “Шегині” був розблокований, учасники акції можуть поновити свої дії.

На українсько-польському кордоні, у пункті пропуску "Ягодин-Дорогуськ" поляки почали трощити українські фури із зерном та висипати його на дорогу. Відео з місця події оприлюднили у соцмережах, передає Укрінформ. Хоча винуватців було зафіксовано на відео, поліція жодних заходів не вживала.

Окрім того, за інформацію від польської сторони, місцеві фермери заявили про намір від у пункті пропуску «Хрубешув - Володимир-Волинський» (ст. «Ізов») перешкоджати перевантаженню українських сільськогосподарських товарів із залізничного на автомобільний транспорт і переміщенню їх на термінали по станції Хрубешув. Про це повідомила ДМСУ.

Вимоги польських аграріїв у справі надмірного напливу українських агропродуктів на польський ринок є слушними. У певних сферах, поряд із збіжжям, потрібна буде повна блокада на експорт до Польщі. Про це заявив міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський, передає Укрінформ. Він зазначив, що схиляється до обмеження імпорту до Польщі агротоварів з України, над чим здійснюватиметься контроль, аби це не зашкодило польському ринку. “В певних сферах необхідною буде повна блокада, як у випадку із збіжжям. Це може знадобитися стосовно цукру, якщо буде занадто великий наплив. Це може бути потрібним також у випадку м'яса птиці. Ми це аналізуємо і будемо вносити такі пропозиції до Єврокомісії, але також хочемо це узгодити у відносинах з Україною”,- підкреслив Секерський.

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини