Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як обчислити середню зарплату гіг-спеціалісту, при наданні перерви у зв'язку з вагітністю та пологами

29 лютого 2024, 17:30
125
0
Автор:
Реклама

На підставі медичного висновку, виданого у встановленому законодавством порядку, гіг-спеціалісти мають право на перерву у виконанні робіт (наданні послуг) у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю не менш як 70 календарних днів до передбачуваної дати пологів, зазначеної в медичному висновку, і не менш як 56 (у разі ускладнення пологів або народження двох чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів, починаючи з фактичного дня пологів. На цьому наголошують фахівці ПФУ в листі від 18.01.2024 р. № 2049-1891/К-03/8-2800/24.

Середньоденну зарплату обчислюють шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) зарплати, на яку нарахований єдиний внесок та/або страхові внески на відповідні види загальнообов'язкового державного соціального страхування, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин.

Тимчасова непрацездатність особи відповідно до медичного висновку - це непрацездатність особи внаслідок захворювання, травми або інших причин (вагітність та пологи, карантин тощо), яка має тимчасовий зворотний характер під впливом лікування, реабілітації, інших заходів медичного характеру, та триває до відновлення працездатності або до закінчення причин, які унеможливлюють виконання роботи.

Тобто перерва у виконанні робіт (наданні послуг) у зв'язку з вагітністю та пологами, яка надається гіг-спеціалісту на підставі листка непрацездатності, є періодом тимчасової непрацездатності, та може бути віднесена до поважних причин.

Читайте також статтю Гіг-спеціаліст резидента Дія Сіті та робота за трудовим договором: чи є обмеження.

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини