Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бухоблік активів, які знаходяться на тимчасово окупованій території — роз’яснення Мінфіну

Реклама

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що Мінфін у своєму листі від 10.10.2022 р. № 41010-06-62/23254 надав роз'яснення, щодо питань бухгалтерського обліку активів, які знаходяться на ТОТ держави та над якими втрачено контроль через наслідки російської військової агресії проти України.

У своєму роз'ясненні Мінфін зазначає, що для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінзвітності підприємства зобов'язані проводити інвентаризацію активів і зобов'язань, під час якої перевірити і документально підтвердити їх наявність та стан.

На підставі п. 138.2 ПКУ фінрезультат до оподаткування зменшують на суму розрахованої амортизації основних засобів та/або нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 ПКУ. Водночас, згідно з пп. 138.3.2 ПКУ не амортизують та проводять за рахунок відповідних джерел витрати на придбання/самостійне виготовлення невиробничих основних засобів, а також витрати на їх ремонт, реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення.

Крім того, у податковому обліку амортизацію не нараховують за період невикористання основних засобів у господарській діяльності у зв'язку з їх консервацією. Відтак, якщо основні засоби, призначені для використання у господарській діяльності платника податку на прибуток, знаходяться на ТОТ або в районах проведення воєнних дій, та нарахування амортизації таких активів відповідно до НП(С)БО або МСФЗ у бухобліку не припинено, то такі основні засоби можуть амортизуватися протягом такого періоду у податковому обліку відповідно до вимог п. 138.3 ПКУ.

У разі, якщо платник податку на прибуток до моменту доступу до необоротних активів (основних засобів) за результатами оцінки негативного впливу змін в економічному і правовому середовищі визнає суми втрат від зменшення корисності таких активів, то такий платник, керуючись п. 138.1 ПКУ, збільшує фінансовий результат до оподаткування на суму втрат від зменшення корисності таких основних засобів, включених до витрат звітного періоду відповідно до НП(С)БО або МСФЗ.

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини