Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП – єдинник І або ІІ групи: чи сплачувати єдиний податок

Реклама

Законотворці у п. 295.1 ПКУ прописали, що платники єдиного податку І і ІІ груп мають сплачувати його авансово до 20 числа (включно) поточного місяця.

Такі платники-єдинники можуть сплатити єдиний податок авансовим внеском за весь податковий період, аж до кінця поточного звітного року. Якщо сільська, селищна або міська рада змінює раніше встановлені ставки єдиного податку, то його сплачують за такими ставками у порядку та строки, визначені у пп. 12.3.4 ПКУ.

Нараховують авансові внески згаданим платникам контролери за заявою такого єдинника про розмір обраної ставки єдиного податку, заяви про період щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності (п. 295.2 ПКУ).

З 01 серпня 2023 року ФОПи - платники єдиного податку І та ІІ групи, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих російською федерацією територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації, мають право не сплачувати єдиний податок за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому було завершено такі активні бойові дії, припинено можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію (п.11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

При цьому зазначені ФОПи не заповнюють декларацію платника єдиного податку - ФОПа за період, в якому цей податок не сплачували. Також для платників, які скористалися правом не сплачувати єдиний податок, податківці не нараховують авансові внески з єдиного податку, визначені п. 295.2 ПКУ.

Податкові зобов'язання зі сплати єдиного податку нараховують згаданим платникам єдиного податку за періоди, за які вони його сплатили і відобразили в декларації платника єдиного податку. Водночас до таких єдинників не застосовують штрафні санкції та пеню за несплату або сплату не в повному обсязі авансових внесків з єдиного податку у порядку та строки, визначені ПКУ.

Важливо згадати, що Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердили наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 р. № 309. Згідно з ним і визначають дати початку та завершення активних бойових дій, виникнення та припинення можливості бойових дій або початку та завершення тимчасової окупації.

Проте, важливо згадати, ФОПи-єдинники І та ІІ групи втрачають право не сплачувати єдиний податок з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому провели державну реєстрацію зміни місцезнаходження ФОПа на іншу, ніж зазначена в абз. 1 п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, територію України.

Відомо, що дані про податкову адресу суб'єкта господарювання та дату реєстрації вносять до реєстру платників єдиного податку ( п. 299.7 ПКУ).

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області акцентували: якщо ФОП - платник єдиного податку І або ІІ групи, який перейшов з ІІІ групи платника єдиного податку, податкова адреса якого вже під час перебування на ІІІ групі була визнана територією бойових дій або тимчасово окупованою російською федерацією територією України, згідно з Переліком № 309, повинен сплачувати єдиний податок з 01.08.2023 р.

Як новому ФОП бути впевненим у своїх рішеннях? З LIGA360:Підприємець. Тут знайдеш довідкову інформацію, роз'яснення держорганів, актуальні документи і законодавство. Більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини