Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи включати до податкової знижки витрати, сплачені за навчання, маючи квитанцію на суму за рік

Реклама

Порядок застосування податкової знижки передбачений ст. 166 ПКУ, у пп. 166.1.1 якої встановлено, що платник ПДФО має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Відповідно до пп. 166.1.2 ПКУ платник вказує підстави для нарахування податкової знижки та зазначає конкретні суми у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яку подає до 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Податківці стверджують, що до податкової знижки можна включити фактично здійснені протягом звітного року платником витрати, які підтверджені платіжними та розрахунковими документами (квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами). Такі документи мають ідентифікувати продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка хоче отримати податкову знижку. Також варто мати копії договорів (за наявності), в яких відображена вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за них (пп. 166.2.1 ПКУ).

Податківці не можуть вимагати від платника податку підтвердити витрати документами, які є в автоматизованих інформаційних і довідкових системах держвлади та/або органів місцевого самоврядування, інформацію з яких контролери отримують безоплатно відповідно до ПКУ (пп. 166.2.3 ПКУ).

Важливо, що загальна сума податкової знижки у звітному році, не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як зарплата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ПКУ, крім випадку, визначеного у пп. 166.4.4 ПКУ.

Водночас, у пп. 166.3.3 ПКУ автори визначили, що платник податку має право включити до податкової знижки витрати на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості навчання платником податку та/або членом його сім'ї першого ступеня споріднення. Також платник може отримати компенсацію вартості здобуття освіти особи, над якою встановлено опіку чи піклування, або яку влаштовано до прийомної сім'ї, дитячого будинку сімейного типу, якщо такого платника податку призначили відповідно опікуном, піклувальником, прийомним батьком, прийомною матір'ю, батьком-вихователем, матір'ю-вихователькою.

Отже, повідомили спеціалісти Головного управління ДПС у Полтавській області, фізособа - платник податку має право включити до податкової знижки витрати понесені безпосередньо нею в звітному році на оплату навчання. І не має значення, що вони підтверджені одним розрахунковим документом, де зазначена сума за весь навчальний період - рік, семестри якого припадають на різні календарні роки.

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

  • Читайте також:

  • Дитячі будинки сімейного типу: оподаткування

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини