Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фізособа отримала іноземний дохід: чи потрібно перекладати довідку про суму сплаченого ПДФО

Реклама

Нагадаємо, що згідно з пп. 170.11.1 ПКУ, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, то суму такого доходу включають до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача. Причому такий платник має подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та оподаткувати іноземні доходи за ставкою 18%, визначеною п. 167.1 ПКУ, крім:

  • доходів, визначених пп. 167.5.4 ПКУ, що оподатковують за ставкою 9% (пп. 167.5.4 ПКУ);

  • прибутку від операцій з інвестиційними активами, що оподатковують в порядку, визначеному п. 170.2 ПКУ;

  • прибутку КІК, що оподатковують в порядку, визначеному п. 170.13 ПКУ;

  • виплат у грошовій чи негрошовій формі у зв'язку з розподілом прибутку, або його частини, джерелом яких є утворення без статусу юрособи, створене на підставі правочину або зареєстроване відповідно до законодавства іноземної держави (території) без створення юрособи, що оподатковують в порядку, визначеному п. 170.111 ПКУ.

Важливо, що за нормами міжнародних договорів, згоду на обов'язковість яких надала ВРУ, платник ПДФО може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, які вже сплатив за кордоном. Суму такого зменшення він визначає за зазначеними підставами у Декларації (пп. 170.11.2 ПКУ).

Щоб зарахувати податки та збори, сплачені за межами України, платник повинен отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування (далі - Довідка), згідно з п. 13.5 ПКУ.

У ст. 11 Закону «Про засади державної мовної політики» від 03.07.2012 р. № 5029-VI автори визначили державну мову основною мовою роботи, діловодства і документації органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Отже, спеціалісти Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз'яснили, що фізособа, яка одержала іноземний дохід і бажає зарахувати податки та збори, сплачені за межами України, повинна надати контролерам легалізовану в установленому порядку Довідку разом з нотаріально засвідченим перекладом українською мовою.

Як новому ФОП бути впевненим у своїх рішеннях? З LIGA360:Підприємець. Тут знайдеш довідкову інформацію, роз'яснення держорганів, актуальні документи і законодавство. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини