Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ріст мінзарплати з 1 квітня – на що він вплине для роботодавця і працівника

26 березня 2024, 09:15
5555
0
Автор:
Реклама

Мінімальна заробітна плата - це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Із 1 квітня 2024 року мінімальну заробітну плату визначено: у місячному розмірі - 8000 гривень; у погодинному розмірі - 48 гривень (ст. 8 Закону про Держбюджет-2024). У зв'язку із збільшенням розміру мінімальної заробітної плати підлягають перерахунку розміри тарифних ставок і посадових окладів для суб'єктів господарювання, умови оплати праці яких визначені виходячи із розміру мінімальної заробітної плати.

Мінімальний розмір ЄСВ з цієї дати підвищиться до 1760 грн. Максимальна база нарахування ЄСВ буде складати: (8000 х 15) = 120000 грн.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь- якої системою оплати праці. Згідно зі статтею 3-1 Закону України «Про оплату праці» розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати. Про це нагадало Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці.

Якщо розмір заробітної плати у зв'язку з періодичністю виплати її складових є нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, проводиться доплата до рівня мінімальної заробітної плати.

У разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці.

Відпустки, податки, звітність та зміни воєнного стану - за будь-якою актуальною темою для бухгалтера легко слідкувати з LIGA360. Читайте всі новини й аналітику на єдиній платформі. Спробуйте рішення LIGA360:Аналітика для бухгалтера прямо зараз.

Фахівці ГУ ДПС у Чернівецькій області навели приклад розрахунку податків із мінімальної зарплати з 1 квітня 2024 року:

- нарахування - 8000 грн;

- нарахування ЄСВ - 8000 х 22% = 1760 грн;

- утримання ПДФО - 8000 х 18% = 1440 грн;

- утримання військовий збір 8000 х 1,5% = 120 грн;

- всього утримано: 1560 грн (ПДФО + ВЗ);

- до виплати «на руки» найманому працівнику: 8000 - 1560 = 6440 грн/місяць.

При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, є грубим порушенням трудового законодавства, за яке роботодавці несуть відповідальність у вигляді штрафу - у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

А ось прожитковий мінімум не зміниться з 1 квітня і залишиться чинним до кінця поточного року в такому розмірі:

- для дітей віком до 6 років - 2563 грн.;

- для дітей віком від 6 до 18 років - 3196 грн.;

- для працездатних осіб - 3028 грн.;

- для осіб, які втратили працездатність, - 2361 грн.

Загальний показник прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць - 2920 грн.

Бажаєте першими дізнаватися про всі податкові та бухгалтерські зміни? Слідкуйте за розділами "Податки" та "Новації воєнного стану" у LIGA360:Бухгалтер. А ще ви можете налаштувати моніторинги, щоб отримувати сповіщення автоматично. Замовте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини