Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці щокварталу отримуватимуть переліки лісокористувачів, яким видано лісорубні або лісові квитки

22 березня 2024, 15:15
173
0
Автор:
Реклама

Відповідно до статей 29 та 64 Бюджетного кодексу до доходу загального фонду держбюджету та бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад належить Рентна плата, яку перераховують платники Рентної плати на рахунки, відкриті в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, які забезпечують розподіл цих коштів у співвідношенні, визначеному Бюджетним кодексом України та Законом № 3460-IX. Про це нагадали контролери у листі від 04.03.2024 р. № 5911/7/99-00-04-01-01-07.

Податківці нагадали, що ст. 10 Закону № 3460-IX змінено розподіл між бюджетами коштів від Рентної плати (п. 131 ч. 3 ст. 29 БКУ) в частині доходів від Рентної плати 37 % Рентної плати у частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування саме:

  • 63 % Рентної плати - до загального фонду держбюджету;

  • 37 % Рентної плати - до загального фонду місцевих бюджетів.

Платники Рентної плати обчислюють суму Рентної плати наростаючим підсумком з початку року та складають податкові декларації за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 17.08.2015 р. № 719.

Забезпечення ефективного контролю доходів місцевих бюджетів (37%) від Рентної плати (при заготівлі деревини в порядку рубок головного користування) може бути здійснене складанням платниками такої Рентної плати окремих додатків до податкової декларації з Рентної плати, в яких податкові зобов'язання самостійно «розподілені» платниками між бюджетами адміністративно-територіальних одиниць, які повністю або частково розташовані в межах території лісової ділянки.

Кодексом передбачено, що суб'єкти лісових відносин, які видають спеціальні дозволи (лісорубні або лісові квитки), до 10 числа місяця, що настає за звітним кварталом, направляють контролерам перелік лісокористувачів, яким видано лісорубні або лісові квитки, за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, за погодженням з центральним органом влади, що забезпечує формування державної політики у сфері лісового господарства (пп. 258.2.6 ПКУ).

Таким чином, ДПСУ зобов'язала проінформувати суб'єктів лісових відносин, які видають спеціальні дозволи (лісорубні або лісові квитки) про обов'язковість щокварталу направляти територіальним органам ГУ ДПС переліки лісокористувачів, яким видано лісорубні або лісові квитки.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Лісокористувач не здійснює заготівлі деревини: чи платити ренту».

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини