Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Захист прав власності: з березня працює облікова система часток товариств

Реклама

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку повідомила, що відтепер ТОВ та ТДВ і їх учасники можуть перевести облік часток з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань до облікової системи часток Національного депозитарію України. Дану інформацію розмістили на вебсайті Урядового порталу.

Система працює з березня 2024 року.

«Метою такого обліку є фіксація фактів набуття і припинення прав на частки, обмеження прав на частки та, безперечно, захист права власності на частку від його несанкціонованої втрати. Впевнений, що для ринку відкривається новий етап і це ще один крок назустріч цифровізації та діджиталізації процесів», - коментує Максим Лібанов, Член НКЦПФР.

Такий механізм обліку часток ТОВ та ТДВ через облікову систему часток Центрального депозитарію є революційним нововведенням, вважають у Правлінні ПАТ «НДУ». Відтак одна особа зможе об'єднати свої права власності на цінні папери та частку в товаристві в одній депозитарній установі та скористатися додатковими сервісами, які пропонує Центральний депозитарій.

Отже, облік в системі НДУ це:

  • додатковий механізм захисту права власності на частки товариства;

  • гарантування дотримання режиму обмежень на частки товариств (зокрема, при заставі);

  • дієвий механізм гарантування виконання зобов'язань за правочинами щодо часток товариства (рахунок умовного зберігання (ескроу);

  • технологічний спосіб проведення електронних зборів учасників товариства;

  • нові можливості при проведенні корпоративних подій (виплата дивідендів та направлення повідомлень через облікову систему);

  • консолідація учасником свого інвестиційного портфеля в одній депозитарній установі.

Скористайтесь спецпропозицією для рішення LIGA 360: Бухгалтер (Преміум). Отримайте максимум аналітичних матеріалів, алгоритмів дій для роботи та бухгалтерських сервісів. Замовте зараз з економією 50%.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини