Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як ФОПу-загальносистемнику оподатковувати отриману безповоротну фіндопомогу

Реклама

До безповоротної фінансової допомоги згідно з пп. 14.1.2571 ПКУ належить:

  • · сума коштів, передана платнику податків згідно з договорами дарування, іншими подібними договорами або без укладання таких договорів;

  • · сума безнадійної заборгованості, відшкодована кредитору позичальником після списання такої безнадійної заборгованості;

  • · сума заборгованості одного платника податків перед іншим платником податків, що не стягнута після закінчення строку позовної давності;

  • · основна сума кредиту або депозиту, що надана платнику податків без встановлення строків повернення такої основної суми, за винятком кредитів, наданих під безстрокової облігації, та депозитів до запитання у банках, а також сума процентів, нарахованих на таку основну суму, але не сплачених (списаних).

Об'єктом оподаткування ФОПа- загальносистемника відповідно до п. 177.2 ПКУ є чистий оподаткований дохід. Йдеться про різницю між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такого ФОП. У разі, якщо ФОП отримує інші доходи, ніж від підприємництва, у межах обраних ним видів діяльності, то згідно з п. 177.6 ПКУ такі доходи оподатковують за загальними правилами, встановленими законодавством.

Суми безповоротної фіндопомоги, наданої фізособі, входять до складу оподаткованого доходу, як дохід у вигляді додаткового блага. Це визначено у пп. «г» пп. 164.2.17 ПКУ.

Оскільки в такому випадку надана безповоротна фінансова допомога не є результатом підприємницької діяльності ФОПа, то таку суму допомоги оподатковують за нормами, встановленими ПКУ для оподаткування доходів фізосіб як додаткове благо.

При цьому, інформують податківці Головного управління ДПС у Черкаській області, у пп. 168.1.1 ПКУ автори прописали, що податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподаткований дохід на користь платника, повинен утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок за ставкою, визначеною у ст. 167 ПКУ.

Платіть менше - отримуйте більше! Тільки у квітні економте 50% при замовленні LIGA 360: Бухгалтер (Преміум). Встигніть замовити за вигідною ціною.

Також радимо прочитати:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини