Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін готує запуск електронного бронювання військовозобов’язаних через Дію

23 квітня 2024, 10:15
3153
0
Автор:
Реклама

Уряд повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобов'язаних через «Дію». Forbes дізнався як це може працювати і що буде з ідеєю «платного» бронювання. У розпорядженні видання опинився проєкт постанови КМУ щодо нових правил бронювання, який наразі не розглядався на засіданні Кабміну. Як відомо, нещодавно прем'єр-міністр анонсував розробку нового механізму бронювання працівників підприємств - більш справедливого. У бізнес-колах вже тривалий час говорять про необхідність зміни підходів у наданні відстрочки від мобілізації для працівників.

Утім, концепцію економічного бронювання, за підвищену сплату військового збору, яка має своїх прихильників в Офісі Президента та Верховній Раді, наразі поставили на паузу. Натомість уряд хоче повернутися до ідеї електронного бронювання - через портал «Дія». Це підтвердила в коментарі Forbes перша віцепрем'єрка та міністерка економіки Юлія Свириденко. «Це буде швидкий і зрозумілий процес для бізнесу», - обіцяє вона.

Попередній варіант проєкту постанови КМУ з цього приводу не передбачає суттєвих змін до самої концепції бронювання - як і раніше, можна забронювати лише 50% військовозобов'язаних працівників і лише критично важливих для економіки підприємств. Якщо роботодавець хоче забронювати більше половини співробітників, що підпадають під призов, необхідна додаткова аргументація.

Водночас пропонується змінити процес бронювання співробітників: керівник підприємства (або уповноважена ним особа) має пройти ідентифікацію у «Дії» та подати перелік осіб співробітників для бронювання у довільній формі, а також інформацію про компанію. Для бронювання, за проєктом, потрібно буде надати такі дані про співробітника:

- прізвище, ім'я та по батькові;

- паспортні дані та ідентифікаційний код;

- склад військовозобов'язаного (рядовий, сержантський, старшинський або офіцерський);

- номер військово-облікової спеціальності, тип військово-облікового документа (серія та номер за наявності);

- відмітку про посаду керівника або заступника керівника підприємства;

- дані про підприємство: повна назва, адреса та ЄДРПОУ.

При цьому програма автоматично зможе блокувати подання переліку, якщо компанія перевищила ліміти за кількістю заброньованих співробітників, не уточнювала дані про кількість військовозобов'язаних у ТЦК, через наявність у співробітників незакритих адміністративних проваджень про порушення мобілізаційного законодавства.

Якщо процес пройшов успішно, то керівник підприємства буде завіряти перелік електронним підписом. Далі дані звіряються з даними у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов'язаних та резервістів. У разі успішної перевірки у реєстрі одразу формується позначка про бронь, а у «Дії» - відповідний сертифікат.

Забронювати працівника пропонують на шість чи один місяць. Скасувати бронювання зможуть у разі закриття підприємства чи звільнення працівника, а також якщо у компанії завершився контракт для виготовлення товарів і надання послуг для ЗСУ.

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини