Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проєкт Закону «Про звернення» ухвалено у першому читанні

Реклама

Проєкт Закону України «Про звернення» підготували, щоб удосконалити законодавство про звернення та привести його у відповідність до Закону України «Про адміністративну процедуру» від 17.02.2022 р. № 2073-IX. 24 квітня Верховна Рада підтримала цей проєкт в першому читанні за основу.

На сайті Мін'юсту повідомили, що проєктом Закону пропонують визначити порядок реалізації права кожного звернутися до органів влади та отримати відповідь у встановлений строк, гарантовані ст.40 Конституції.

У проєкті автори передбачили процедуру подання та розгляду звернень, права і обов'язки учасників відповідних правовідносин.

Суб'єкти розгляду звернень згідно з проєктом Закону зобов'язані:

  • оприлюднювати на власному офіційному вебсайті інформацію про визначену сферу повноважень, порядок подання та розгляду звернень;

  • всебічно і вчасно розглядати звернення;

  • письмово або у передбачених цим Законом випадках усно повідомляти суб'єкта звернення про результати розгляду його звернення;

  • інформувати суб'єкта звернення у випадку прийняття рішення про залишення звернення без розгляду у визначені цим Законом строки;

  • інформувати суб'єкта звернення про порядок оскарження ненадання відповіді на звернення або рішення про залишення звернення без розгляду.

Заступник Міністра юстиції Олександр Банчук зауважив: «Важливою новелою є уточнення вимог до звернення. Зокрема, передбачено, що cуб'єкт звернення або представник суб'єкта звернення підписує письмове звернення у паперовій формі власноруч, в електронній формі - за його бажанням з використанням електронного підпису, крім випадків, передбачених законодавством. Оновився підхід до проведення особистого прийому, зокрема передбачено можливість проводити прийом за допомогою відеоконференцзв'язку».

У проєкті Закону удосконалено регулювання щодо розгляду петицій, зокрема шляхом визначення особливостей їх розгляду органом місцевого самоврядування.

Крім того, автори передбачили, що суб'єкти розгляду забезпечують здійснення щорічного внутрішнього моніторингу за дотриманням вимог цього Закону, який полягає у систематичному, комплексному спостереженні, проведенні аналізу та оцінки роботи із зверненнями з метою її вдосконалення та прогнозування розвитку.

Скористайтесь спецпропозицією для рішення LIGA 360: Бухгалтер (Преміум). Отримайте максимум аналітичних матеріалів, алгоритмів дій для роботи та бухгалтерських сервісів. Замовте зараз з економією 50%.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини