Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із 26 квітня Національний банк знизив облікову ставку

26 квітня 2024, 09:15
921
0
Автор:
Реклама

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% із 26 квітня 2024 року. Ураховуючи послаблення фактичного та очікуваного цінового тиску, а також зниження ризиків для надходження міжнародної фінансової підтримки, Національний банк продовжує цикл пом'якшення процентної політики. Це дасть змогу підтримати розвиток кредитування та відновлення економіки без додаткових ризиків для цінової та фінансової стабільності, кажуть у НБУ.

Ключові нюанси, які брали до уваги у Нацбанку, ухвалюючи рішення про зниження облікової ставки:

- упродовж першого кварталу 2024 року споживча інфляція сповільнювалася швидше, ніж очікував НБУ;

- НБУ поліпшив прогноз інфляції до 8,2% на 2024 рік та очікує її закріплення в цільовому діапазоні 5% ± 1 в. п. упродовж наступних років;

- відновлення економіки триватиме, хоча буде стриманим, передусім через суттєві ураження енергетичних об'єктів;

- ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку залишається перебіг повномасштабної війни.

Базовий сценарій прогнозу НБУ передбачає зниження облікової ставки до 13% у поточному році. Таке пом'якшення процентної політики та заплановані кроки з валютної лібералізації не мають створювати додаткових загроз для макрофінансової стабільності та стійкості валютного ринку.

За даними глави податкового комітету парламенту Данила Гетманцева, анонсовано прийняття низки кроків з валютної лібералізації, що будуть оголошені найближчими тижнями. «Зниження ставок і пом'якшення монетарної політики має підтримати економічне відновлення в Україні, зберігаючи при цьому контроль за інфляційними і валютними ризиками, пов'язаними із війною», - каже нардеп.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини