Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україна за кілька кроків до промислового безвізу з ЄС – які перспективи для бізнесу

2 травня 2024, 10:50
228
0
Автор:
Реклама

Україна готується до підписання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (ACAA), так званого «промислового безвізу», з ЄС. Йдеться про взаємне визнання сертифікатів, виданих обома сторонами. Тож нашим експортерам більше не доведеться витрачати час і гроші на повторну сертифікацію своєї продукції для її продажу в Європі. На першому етапі «промисловий безвіз» діятиме для трьох пріоритетних секторів: машини, низьковольтне обладнання та електромагнітна сумісність. Надалі ж його дію можуть розширити - загалом на 27 секторів промисловості. За оцінками експертів, укладення Угоди АССА сприятиме зменшенню експортних витрат на постачання відповідної продукції на 4,9%, а витрат на її імпорт - на 2,3%.

Про перспективи підписання Угоди АССА і завдання, які для цього потрібно виконати, Укрінформу розповів заступник міністра економіки Віталій Кіндратів.

Наразі складно відповісти коли саме запрацює промисловий безвіз, оскільки рішення щодо започаткування переговорів про укладення Угоди АСАА ухвалюватиметься європейською стороною після проведення офіційної оцінки з боку ЄС українських успіхів в імплементації європейських норм. Загалом підготовка до укладення АСАА - досить тривалий процес. «Більшу частину цього шляху ми вже подолали із позитивним результатом. Свої корективи у цей процес, без сумніву, внесла російська збройна агресія проти України. Але, незважаючи ні нащо, нам вдалося завершити попередню оціночну місію під час війни», - каже посадовець.

Якими загалом будуть переваги укладання Угоди АССА для України і та її бізнесу? «Угодою АСАА передбачено отримання українськими експортерами рівних з усіма умов на європейському ринку за рахунок зменшення технічних бар'єрів для промислових товарів через взаємне визнання еквівалентності регулювання (сертифікації) та механізми економічної інтеграції. Вітчизняні виробники зможуть продавати промислову продукцію на території як України, так і ЄС, на підставі взаємного визнання результатів оцінювання відповідності промислової продукції», - пояснює Віталій Кіндратів. Тож підписання Угоди АСАА сприятиме спрощенню торгівлі, відновленню економіки, підвищенню конкурентоспроможності української промислової продукції як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках, залученню інвестицій. Наші виробники отримають нові бізнес-можливості в ЄС і за його межами, а споживачі - якісну та безпечну продукцію, вироблену за сучасними технологіями.

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини