Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк оновив порядок організації касової роботи та захисту приміщень фінустанов

9 травня 2024, 10:50
148
0
Автор:
Реклама

Національний банк оновив порядок організації касової роботи та захисту приміщень фінансових установ і зобов'язав фінансові установи облаштувати системами технологічного відеоконтролю приміщення, де здійснюються касові операції. Йдеться про банки та юридичних осіб, що отримали ліцензію на здійснення операцій з готівкою, та здійснюють діяльність з оброблення та зберігання готівки.

Це сприятиме підвищенню якості як внутрішнього контролю з боку банків та юридичних осіб, так і контролю з боку Національного банку за проведенням касової роботи, а також здійснення перевірок банків стосовно дотримання ними вимог законодавства з питань фінансового моніторингу та валютного законодавства.

Відповідні зміни містить Постанова №50, яка набере чинності 3 листопада 2024 року, тобто існує час для приведення діяльності у відповідність до змін.

НБУ установив наступні новації:

1) заборону на виконання касових операцій у разі недотримання вимог облаштування системами технологічного відеоконтролю (зміни до Інструкції №103), крім випадків:

- оплати клієнтами податків, штрафів, зборів, інших платежів до бюджету, а також житлових, комунальних чи електронних комунікаційних послуг;

- отримання готівкових коштів у гривні фізичними особами (їх представниками) із власних рахунків у касах банків, що розташовані на територіях, де ведуться чи велися бойові дії;

2) вимоги до облаштування приміщень системами технологічного відеоконтролю (зміни до Правил №63);

3) порядок надання інспекційній групі Національного банку відеоматеріалів з систем технологічного відеоконтролю в разі їх упровадження (зміни до Положення №16).

З серпня 2022 року діє зобов'язання для небанківських фінансових установ та операторів поштового зв'язку, які здійснюють торгівлю валютними цінностями, мати систему технологічного відеоконтролю за обслуговуванням клієнтів.

Як новому ФОП бути впевненим у своїх рішеннях? З LIGA360:Підприємець. Тут знайдеш довідкову інформацію, роз'яснення держорганів, актуальні документи і законодавство. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини