Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Очікуємо на блокування рахунків ухилянтів та накладення стягнень на їхнє майно – нардеп

13 травня 2024, 15:15
5232
0
Автор:
Реклама

В Україні може бути запущена процедура блокування рахунків ухилянтів та накладення стягнень на їх майно. Про це сказав в коментарі журналістам народний депутат України, член комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук з приводу ухвалення закону про внесення змін до КпАП щодо посилення відповідальності за порушення правил військового обліку та мобілізації.

Осадчук наголосив, що штрафи за порушення військового обліку були в законодавстві і раніше, але нині ухваленим законом вони суттєво підвищені, але він не бачить як це рішення парламенту може покращити роботу ТЦК і змінити якісно ситуацію з призовом. Він висловив переконання, що це рішення буде швидко підписано головою Верховної Ради і Президентом України. "Можна розраховувати, що десь до кінця травня цей закон набуде чинності", - сказав він.

За його словами, є ризики з введенням в дію цього закону, бо виникають питання, котрі не мають на сьогодні чітких відповідей, зокрема, щодо роботи електронного додатку для оновлення своїх даних.

"Насправді алгоритм роботи ТЦК не є відпрацьованим і досконалим. І при цьому працівники ТЦК через пару тижнів отримають можливість виписувати штрафи. А там одна з найважливіших новацій, яка мене теж трохи дивує, що ці штрафи можна буде виписувати заочно", - зазначив нардеп. "Я не виключаю, що через декілька місяців це закінчиться тим, що виконавчі служби судів будуть завалені величезною кількістю проваджень", - зазначив Осадчук.

"Скоріш за все, в нас буде масова ситуація, коли ці штрафи не будуть оплачені громадянами, бо в них просто може не бути грошей або вони не захочуть це робити. І, звичайно, тоді включається процедура виконавчого провадження, а таким чином можна буде блокувати рахунки і накладати стягнення на майно. Тобто фактично таким чином Міноборони та Кабмін повертаються до тієї ідеї, яка була в грудні 2023 року в законопроекті про мобілізації, де передбачалося блокування рахунків і вони були відхилені ВР, бо це було не конституційно. Але зараз ця схема буде запущена через, в принципі, абсолютно законну процедуру - через адміністративне судочинство", - наголосив нардеп Осадчук.

Як зручніше опрацьовувати великі масиви законодавчої інформації? Всі потрібні інструменти надасть LIGA360. Найповніша база НПА та судової практики з можливостями аналізу. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини