Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які особливості блокування коштів боржникам — Мін'юст

Реклама

За інформацією Мін'юсту, виконавець здійснює заходи примусового виконання рішення у спосіб та в порядку, які встановлені виконавчим документом та Законом України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. № 1404-VIII. Він зобов'язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Відповідно до абз.1 ч. 1 ст. 48 Закону № 1404-VIII звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні та примусовій реалізації (пред'явленні електронних грошей до погашення в обмін на кошти, що перераховуються на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця).

Арешт на майно (кошти) боржника виконавець накладає шляхом винесення постанови про арешт майна або про опис та арешт майна (коштів) боржника (ч. 2 ст. 56 Закону № 1404-VIII).

При цьому виконавець має право накласти арешт на кошти та інші цінності боржника, зокрема на кошти, які перебувають у касах, на рахунках у банках, інших фінансових установах та органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, на рахунки в цінних паперах, а також опечатувати каси, приміщення і місця зберігання грошей, згідно з п. 7 ч. 3 ст. 18 Закону № 1404-VIII.

Проте, це не стосується коштів на єдиному рахунку, відкритому у порядку визначеному ст. 351 ПКУ, коштів на рахунках платників податків у системі електронного адміністрування ПДВ, коштів на електронних рахунках платників акцизного податку, коштів на рахунках із спеціальним режимом призначення, спеціальних та інших рахунках, звернення стягнення на які заборонено законом.

У ст. 59 Закону № 1404-VIII перелічено підстави для зняття арешту з майна (коштів) боржника. Передбачено, що виконавець зобов'язаний зняти арешт з коштів на рахунку боржника не пізніше наступного робочого дня, з дня надходження від банку документів, які підтверджують, що на кошти, які знаходяться на рахунку заборонено звертати стягнення згідно із цим Законом, а також у випадку, передбаченому п. 10 ч. 1 ст. 34 цього Закону.

Також арешт може бути знятий за рішенням суду.

Водночас, зазначили в Міністерстві, Законом не передбачено заборони щодо звернення стягнення на кошти військовослужбовців.

Прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану» від 11.04.2023 р. № 3048-ІХ спричинило збільшення кількості звернень з питань накладення арешту на кошти боржників та зняття арешту з коштів на рахунках боржників.

Автори змінили порядок розпорядження фізособами -боржниками коштами, на які накладено арешт органами державної виконавчої служби чи приватними виконавцями, у період дії в Україні воєнного стану.

Внесені зміни передбачають, зокрема, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні: фізичні особи - це боржники, на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, які можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує двох розмірів мінімальної зарплати, а також сплачувати податки, збори без урахування такого арешту, за умови що такий поточний рахунок визначений для здійснення видаткових операцій у порядку, встановленому цим підпунктом. Звернення стягнення у межах зазначеної суми на такому рахунку не здійснюють.

Щоб визначити такий поточний рахунок у банку фізособа - боржник має звернутися до органу державної виконавчої служби, приватного виконавця, який наклав арешт на її кошти, із заявою про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій. Заява може бути подана в паперовій або в електронній формі. У заяві зазначають номер визначеного поточного рахунку та найменування банку, в якому його відкрито.

Державний, приватний виконавець протягом двох робочих днів після отримання зазначеної заяви виносить постанову про визначення поточного рахунку фізичної особи - боржника у банку для здійснення видаткових операцій та невідкладно, не пізніше наступного робочого дня після винесення постанови:

  • надає/надсилає відповідну постанову банку (обслуговуючому банку);

  • перевіряє наявність інших виконавчих проваджень, відкритих стосовно фізичної особи - боржника. Якщо стосовно нього відкриті інші виконавчі провадження, одночасно надає/надсилає відповідну постанову до органів державної виконавчої служби або приватному виконавцю, які здійснюють примусове виконання у таких виконавчих провадженнях. У такому разі поточний рахунок, зазначений у відповідній постанові, вважають визначеним для здійснення видаткових операцій і в межах таких виконавчих проваджень.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини