Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як заповнити РК до ПН, що зареєстрована без здійснення господарської операції

Реклама

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадали, що платникам податків заборонено формувати показники податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абз. 1 п. 44.1 ПКУ.

Водночас у п. 6 розд. ІІІ Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21, прописано, що дані, наведені в податковій звітності, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника.

При цьому, згідно із п. 201.1 ПКУ, на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку повинен скласти податкову накладну в електронній формі з використанням КЕП, спираючись на вимоги Закону «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» від 05.11.2017 р. № 2155 - VIII та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін.

У п. 192.1 ПКУ автори передбачили можливість складання розрахунку коригування до податкової накладної у разі допущення платником ПДВ помилок при її складанні, у тому числі не пов'язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

Отже, складаючи податкову накладну без факту здійснення господарської операції та реєструючи її ЄРПН з метою виправлення помилки, платник податку може скласти розрахунок коригування до неї.

У такому розрахунку коригування:

  • у полі «Дата складання» зазначають дату, на яку було виявлено помилку;

  • у заголовній частині розрахунку коригування - дані із заголовної частини податкової накладної з індивідуальним податковим номером покупця на якого помилково (без факту здійснення господарських операцій) було складено податкову накладну;

  • у розділі Б - зі знаком «-» (виводяться в «0») відповідні показники усіх рядків податкової накладної, що коригується (кількість, обсяг постачання та сума ПДВ).

При цьому у графі 2.1 «код причини» розрахунку коригування зазначають код «103» (повернення товару або авансових платежів).

Такий розрахунок коригування, інформують у ДПС, підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем товарів/послуг, на якого була складена така податкова накладна.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини