Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пом’якшення валютних обмежень від НБУ – на що вплине і чого чекати далі

28 травня 2024, 15:35
615
0
Автор:
Реклама

Голова НБУ Андрій Пишний розповів про перебіг пом'якшення валютних обмежень, зокрема про травневий пакет валютної лібералізації, який є найбільшим з початку повномасштабного вторгнення.

Травневі пом'якшення стосувалися переказу «нових» дивідендів за кордон, обслуговування «нових» та «старих» зовнішніх кредитів, імпорту послуг, переказу валюти для лізингу й оренди тощо. За словами Пишного, позитивний вплив на економіку від цих змін буде значним.

Наразі більшість кроків першого етапу пом'якшення обмежень виконано. Водночас деякі операції можна здійснювати лише у межах лімітів. А отже, реалізація першого етапу ще триває. НБУ паралельно почав реалізовувати другий етап валютної лібералізації. Зокрема, передбачили можливість бізнесу частково обслуговувати «старі» кредити, отримані від нерезидентів. У короткостроковій перспективі очікують збільшення обсягу позикових коштів і, відповідно, комерційної активності наших підприємців. У середньостроковій - на приплив інвестиційного капіталу в Україну.

Наприклад, поступ в обслуговуванні «старих» боргів, отриманих від іноземців, а також «нових» зовнішніх позик збільшить можливості українського бізнесу залучати зовнішні кредити. Не лише від офіційних партнерів, таких як ЄБРР чи Міжнародна фінансова корпорація, а й від приватних інвесторів.

Зняття всіх обмежень для імпорту робіт та послуг уже найближчим часом підтримає українських виробників. Це дасть змогу вітчизняному бізнесу виходити на нові ринки, зокрема ті, з яких витісняють росіян. Завдяки пом'якшенню обмежень у частині лізингу та оренди підприємці зможуть залучити необхідне обладнання в Україну для бізнес-діяльності, наголосив А. Пишний.

Важливо, що це було системне рішення. Воно посприяє розбудові можливостей тисяч підприємців. Це підтримає відновлення української економіки, а в перспективі забезпечить збільшення надходження експортного виторгу та приплив іноземного капіталу. Водночас багато залежатиме від рівня відповідальності бізнесу. Реакція НБУ на будь-який непродуктивний відплив капіталу буде швидкою та жорсткою. Посилять валютний контроль та контроль за поверненням експортного виторгу. Ключовий меседж: експортний виторг має надходити в Україну та працювати на українську економіку.

Розвиток підприємств, їхній вихід на нові ринки та залучення інвестицій матиме прямі позитивні ефекти для економіки. Розвиток бізнесу та відновлення економіки поліпшать рівень життя населення. Зняти всі обмеження одночасно НБУ не може, адже це підважить спроможність утримувати макрофінансову стабільність. Макрофінансова стабільність - це не щось магічне. Вона є основною для нормального, наскільки це зараз можливо, життя кожного українця та для роботи бізнесу.

Коли очікувати наступних кроків із пом'якшення валютних обмежень? «Наші можливості визначатимуться формуванням необхідних передумов. Дивитимемося на інфляцію та інфляційні очікування, рівень міжнародних резервів, привабливість заощаджень у гривні та параметри фінансової стабільності», - пояснив посадовець.

Отримай доступ до найповнішої інформаційної бази для бухгалтера прямо сьогодні! Понад 1,8 млн нормативно-правових актів й аналітики, форми та бланки для бухгалтерського обліку. Дізнайся ще більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини