Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавець наймає житло працівникові: чи нараховувати єдиний внесок на такі витрати

Реклама

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI базою нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування для роботодавців, є сума нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР, та сума винагороди фізособі за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Визначають види виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні єдиного внеску спираючись на Інструкцією зі статистики заробітної плати, що затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Згідно з пп. 2.3.4 розд. 2 Інструкції № 5 виплати, що мають індивідуальний характер належать до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат. Мова йде про оплату квартири та найманого житла, гуртожитків, товарів, продуктових замовлень, абонементів у групи здоров'я, передплату на газети та журнали, протезування, суми компенсації вартості виданого працівникам палива у випадках, не передбачених чинним законодавством.

Таким чином, роботодавець-підприємство нараховує єдиний внесок на витрати, понесені ним у зв'язку з оплатою найманого житла працівникам.

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Також варто прочитати:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини