Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працівник отримує декілька подарунків у негрошовій формі на рік: як оподатковують

7 червня 2024, 11:35
372
0
Автор:
Реклама

ДПС надала індивідуальну податкову консультацію на запит від працедавця який цікавився оподаткуванням подарунків працівникам у негрошовій формі. У запиті йшлося і про можливість надання подарунка працівнику та його дитині більше разу на календарний рік.

Податківці відзначили, що під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені, згідно з ПКУ, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою: К = 100 : (100 - Сп), де К - коефіцієнт, Сп - ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.

При наданні юридичною особою подарунків фізособі в негрошовій формі декілька раз на рік (в різних місяцях) не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку вартість дарунків, наданих такому платнику юридичною особою, яка у розрахунку на місяць не перевищує 25 % однієї мінімальної зарплати, встановленої на 01 січня звітного податкового року, тобто пп. 165.1.39 ПКУ застосовується до вартості дарунків окремо по кожному місяцю.

У разі якщо в одному місяці видається Товариством подарунок і працівнику і його дитині (у натуральній формі) та при цьому обидві фізособи будуть відображені в податковому розрахунку як отримувачі доходу із зазначенням реєстраційного номеру облікової картки платника податків кожного з них, то пільга в розмірі, що не перевищує 25 % мінімальної заробітної плати, передбачена пп. 165.1.39 ПКУ, буде застосовуватися як для працівника так і для його дитини.

Разом з тим, якщо вартість дарунків перевищує вказаний розмір, то дохід у вигляді суми такого перевищення включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків як додаткове благо і оподатковується ПДФО з урахуванням положень п. 164.5 ПКУ.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Новорічні подарунки для співробітників: облік і податкові наслідки».

Джерело: ІПК ДПС від 20.05.2024 № 2783/ІПК/99-00-24-03-03 ІПК

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини