Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна виплатити не підтверджені документально добові, які не будуть оподатковуватись

Реклама

У листі від 16.04.2024 р. N 2050/ІПК/99-00-24-03-03 ІПК податківці зауважили, що до оподатковуваного доходу не включаються витрати на відрядження, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізособи (добові витрати), понесені у зв'язку з таким відрядженням у межах території України, але не більш як 0,1 розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження, а для відряджень за кордон - не вище 80 євро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим НБУ, в розрахунку за кожен такий день.

Податківці нагадали, що суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються за рахунок бюджетних коштів, визначено постановою КМУ від 02.02.2011 р. N 98.

Водночас Інструкцію про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджено наказом Мінфіну від 13.03.98 р. N 59.

Суму добових визначають згідно з наказом про відрядження та відповідними первинними документами (абз. 5-7 п.4 розд. II Інструкції N 59).

При цьому відшкодовують такі витрати згідно з наказом (розпорядженням) про відрядження, звітом про використання коштів, виданих на відрядження, та згідно з одним чи декількома документальними доказами, які підтверджують перебування працівника у відрядженні.

У разі відсутності зазначених в абз. 6 п. 4 розділу II Інструкції N 59 документів добові витрати відрядженому працівникові не відшкодовуються.

Окремим видом витрат, що не потребують спеціального документального підтвердження, є добові витрати (витрати на харчування та фінансування інших власних потреб фізособи, понесені у зв'язку з таким відрядженням) згідно з п. 15 розд. I Інструкції N 59. Суми добових витрат для працівників підприємств затвердили Постановою N 98.

Добові витрати відшкодовуються в єдиній сумі незалежно від статусу населеного пункту.

Отже, інформують у ДПС, при відряджені працівника, суму добових витрат в межах України, зокрема для державних службовців визначають згідно з наказом про відрядження та вони є окремим видом витрат, що не потребують спеціального документального підтвердження.

Нова LIGA360 змінює все! Єдиний продукт для всієї компанії. Виявляє правові, партнерські, фінансові, санкційні, репутаційні ризики. Допомагає приймати аргументовані рішення, використовуючи силу інформації на 360. Замов презентацію для своєї компанії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини