Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Євросоюз повернув мита на український овес, на черзі яйця та цукор

21 червня 2024, 09:45
150
0
Автор:
Реклама

Європейський Союз із 19 червня повернув мита на овес з України через перевищення встановлених квот. Про це повідомляється на сайті Генерального директорату із сільського господарства та розвитку сільських районів (DG AGRI), передає Укрінформ. Мита діятимуть до 5 червня 2025 року.

Чинний регламент включає в себе «екстрене гальмування» для низки продуктів, зокрема вівса, яке автоматично спрацьовує, якщо обсяги імпорту досягають середньорічного рівня, зареєстрованого в період з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року. Для вівса цей середній показник становить 2440 тонн. Після досягнення цього обсягу ЄК протягом 14 днів повторно запроваджує тарифну квоту згідно з угодою про вільну торгівлю. Квота на овес встановлена на рівні 4 тис. тонн.

Оскільки імпорт з початку 2024 року перевищує цей обсяг, до кінця 2024 року діятимуть мита в режимі найбільшого сприяння (MFN). Квота буде знову доступна з 1 січня 2025 року.

Нагадаємо, що із 6 червня в ЄС набули чинності автономні заходи торгівлі, за якими ще на один рік призупинена дія всіх імпортних мит та квот для українського експорту на європейський ринок. Оновлені регуляторні правила щодо застосування AЗТ містять захисні механізми й можливість термінового припинення дії автономних заходів у випадку надзвичайної ситуації на європейському ринку стосовно визначеної номенклатури товарів. До цього переліку потрапили яйця, птиця, цукор, овес, кукурудза, крупа та мед.

Також Єврокомісія протягом наступних тижнів може застосовувати захисні заходи проти імпорту в Європу українських яєць та цукру, у міру того, як Україна вичерпує ліміти щодо постачання цієї продукції, що визначені оновленими АЗТ (автономними заходами торгівлі). Яке повідомляє Укрінформ, про це розповіло європейське видання EuroActive.

«Як очікується, ЄС може запровадити подальше скорочення імпорту ключової продовольчої продукції із охопленої війною України, менш ніж за два тижні після застосування нової суперечливої схеми торговельних преференцій. Імпорт яєць з України досяг такого рівня, за яким Єврокомісія вже протягом наступних двох тижнів може запровадити обмеження, після того, як цей виконавчий орган запровадив обмеження на імпорт вівса з України до 5 червня 2025 року. Імпорт цукру також - у центрі уваги виконавчого органу ЄС», - йдеться у публікації. Як зазначається, цей крок Єврокомісія здійснює на запит Франції і Польщі.

Ще одним українським товаром, імпорт якого до ЄС вже досяг критичної межі, є цукор. Єврокомісія вивчає це питання, оскільки частина українського цукру, що надходить до ЄС, має статус «внутрішньої обробки», та призначена для реекспорту. При цьому Європейська асоціація користувачів цукру у секторах продовольства й напоїв (CIUS) висловила занепокоєння можливими скороченнями імпорту цукру, який є ключовим товаром для виробництва відповідної продукції.

Вся інформація для твоєї компанії - тепер в єдиному продукті LIGA360. Збільшуй швидкість виявлення бізнес-ризиків: правових, регуляторних, санкційних, репутаційних, судових, фінансових, договірних. Замов презентацію прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини