Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З виплачених ФОП лікарняних ПФУ утримує ПДФО та військовий збір - ДПС

27 червня 2024, 13:20
98
0
Автор:
Реклама

Уповноваженим органом управління в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є ПФУ (ст. 4 Закону № 1105).

Види страхових виплат за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності встановлено ст. 13 Закону № 1105. Зокрема, за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності надається такий вид матеріального забезпечення - допомога по тимчасовій непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, догляд за дитиною віком до 14 років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років на весь період надання реабілітаційної допомоги, за наявності медичного висновку про необхідність стороннього догляду за дитиною. Про це відзначили спеціалісти ГУ ДПС у Вінницькій області. Аналогічне роз'яснення ДПС розмістило в категорії 103.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Контролери відзначили, що дохід у вигляді матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності), який виплачується ПФУ, не включається до доходу ФОПа, проте оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податків - фізичних осіб.

Відповідно до пп. 165.1.1 ПКУ передбачено винятки, за якими отримані доходи платника податку не включаються до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Однак слід зауважити, що винятки, передбачені пп. 165.1.1 ПКУ, не поширюються на виплату заробітної плати, грошової (вихідної) допомоги при виході на пенсію (у відставку) та виплату, пов'язану з тимчасовою втратою працездатності.

Отже, допомога по тимчасовій непрацездатності, нарахована (виплачена) фізичній особі - підприємцю ПФУ, є об'єктом оподаткування ПДФО та військовим збором, а ПФУ є податковим агентом щодо такого доходу.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Допомога по вагітності та пологах для ФОП: порядок отримання»

Хочеш дізнатися секрети успішної роботи з інформацією? Замов презентацію нової LIGA360. Дані та джерела для всієї команди: топменеджерів, юристів, бухгалтерів, копмлаєнс-фахівців і не тільки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини