Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна сплатити грошове зобов'язання по ЄСВ за інших осіб

28 червня 2024, 14:55
83
0
Автор:
Реклама

У разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків платники ЄСВ зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених ст. 25 Закону № 2464. У випадках повної ліквідації юрособи або смерті фізособи, визнання її безвісно відсутньою, недієздатною, оголошення померлою та відсутності осіб, які відповідно до Закону № 2464 несуть зобов'язання із сплати єдиного внеску, сума недоїмки підлягає списанню. Про це відзначили спеціалісти ГУ ДПС у Івано-Франківській. Також аналогічне роз?яснення розміщено в категорії 201.04 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Контролери відзначили, що згідно з ч. 8 ст. 25 Закону № 2464 у разі ліквідації юрособи - платника ЄСВ або втрати платником з інших причин статусу платника ЄСВ сума недоїмки сплачується за рахунок коштів та іншого майна платника. У такому разі відповідальними за погашення недоїмки є:

  • ліквідаційна комісія - щодо юрособи - платника ЄСВ, що ліквідується;

  • юрособа - щодо утворених нею філії, представництва або іншого відокремленого підрозділу - платника ЄСВ, що ліквідується.

У разі недостатності у платника коштів та іншого майна для сплати недоїмки відповідальними за її сплату є:

  • засновники або учасники юрособи - платника ЄСВ, що ліквідується, якщо згідно із законом вони несуть повну чи додаткову відповідальність за її зобов'язаннями;

  • юрособа - щодо утворених нею філії, представництва та іншого відокремленого підрозділу - платника ЄСВ, що ліквідується;

  • правонаступники юрособи - платника ЄСВ, що ліквідується.

У разі злиття, приєднання, виділення, поділу, перетворення платника єдиного внеску зобов'язання із сплати недоїмки покладаються на осіб, до яких відповідно до законодавства перейшли його права та обов'язки.

Передача платниками ЄСВ своїх обов'язків з його сплати третім особам заборонена, крім випадків сплати головою сімейного фермерського господарства внесків за себе і членів такого господарства (ч. 9 ст. 25 Закону № 2464).

Таким чином, юрособа, ФОП (крім електронних резидентів (е-резидентів) або фізособа не може сплатити грошове зобов'язання по ЄСВ за інших осіб, крім випадків сплати головою сімейного фермерського господарства внесків за себе і членів такого господарства.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Подарункові сертифікати працівникам: які умови для сплати ПДФО, ВЗ та ЄСВ»

Хочеш дізнатися секрети успішної роботи з інформацією? Замов презентацію нової LIGA360. Дані та джерела для всієї команди: топменеджерів, юристів, бухгалтерів, копмлаєнс-фахівців і не тільки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини