Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Постачальник отримав кредит-ноту за товар: що в ПДВ-обліку покупця

4 липня 2024, 11:30
78
0
Автор:
Реклама

Контролери розглянули запит, в якому, зокрема, йшлося про висвітлення питань щодо операції з отримання знижки (кредит-ноти) за поставлений товар, яка зменшує зобов'язання покупця перед постачальником. Так, відповідно до запиту, Товариство придбало товар у нерезидента. Усі розрахунки були проведені в одному кварталі. При отримані товару виявили, що товар не відповідає заявленим характеристикам. Постачальник погодився на кредит-ноту (знижку на товар) з поверненням частини коштів. Які податкові наслідки для Товариства?

За словами контролерів, чинним законодавством не передбачено поняття «кредит-нота» та не визначено його правовий статус. Виходячи з міжнародної практики розрахунків між суб'єктами господарювання, під кредит-нотою розуміється розрахунковий документ чи повідомлення, яке посилається однією зі сторін, що знаходяться в розрахункових відносинах, іншій стороні, про запис у кредит рахунка останньої визначеної суми, через настання якої-небудь обставини, що створила в іншої сторони право вимоги цієї суми. Тобто за допомогою кредит-ноти продавець товарів (робіт, послуг) повідомляє покупця про зміни умов договору щодо компенсації вартості товарів (робіт, послуг).

Операції з отримання знижки (кредит-ноти) за поставлений товар, яка зменшує зобов'язання покупця перед постачальником, відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату до оподаткування та, відповідно об'єкта оподаткування податком на прибуток підприємств.

Водночас, у разі якщо операції з придбання товарів (робіт, послуг) у нерезидентів підпадають під визначення контрольованих, платник податку самостійно коригує ціни в таких операціях згідно з вимогами пп. 39.5.4 та визначає різницю відповідно до положень пп. 140.5.2 ПКУ. Крім того, якщо операції з нерезидентами не є контрольованими, то слід враховувати вимоги пп. 140.5.4 ПКУ.

Якщо кредит-нота надається постачальником-нерезидентом покупцю-резиденту у вигляді знижки на раніше поставлені товари з подальшим поверненням зайво сплачених коштів покупцю (тобто фактично за рахунок отриманої кредит-ноти зменшується договірна вартість раніше поставлених та оплачених покупцем товарів), то операція із повернення покупцю - платнику податку постачальником-нерезидентом зайво сплачених за товар коштів на підставі кредит-ноти не визначається ПКУ як операція з постачання товарів/послуг, а тому не є об'єктом оподаткування ПДВ.

При отриманні платником кредит-ноти у зв'язку із зменшенням договірної вартості поставлених постачальником-нерезидентом товарів потрібно враховувати, що базою оподаткування для товарів, що ввозяться на митну територію України відповідно до п. 190.1 ПКУ, є договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості цих товарів, визначеної відповідно до розділу III МКУ, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті і включаються до ціни товарів.

Джерело: ІПК ДПСУ від 16.04.2024 р. № 2083/ІПК/99-00-21-02-02 ІПК

Радимо також ознайомитися зі статтею «Послуги від нерезидента: чи підлягає коригуванню ПДВ за кредит-нотою».

Хочеш дізнатися секрети успішної роботи з інформацією? Замов презентацію нової LIGA360. Дані та джерела для всієї команди: топменеджерів, юристів, бухгалтерів, копмлаєнс-фахівців і не тільки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини