Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Транспортний податок: місяць придбання та реєстрації авто не співпадає

Реклама

Податківці Головного управління ДПС в Донецькій області розповіли, що згідно з пп. 267.1.1 ПКУ платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до пп. 267.2.1 ПКУ є об'єктами оподаткування.

Йдеться про легкові авто, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (пп. 267.2.1 ПКУ).

У ДПС нагадують, що правочин про набуття права власності відповідно до ст. 210 ЦКУ підлягає державній реєстрації у випадках, встановлених законом. Такий правочин вважається вчиненим з моменту його держреєстрації. Перелік органів, які здійснюють держреєстрацію, порядок реєстрації, а також порядок ведення відповідних реєстрів встановлено законом.

Тож єдина на території України процедура держреєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автотранспорту встановлена постановою Кабміну «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів» від 07.09.1998 р. № 1388.

Отже, за транспортні засоби, придбані протягом року, транспортний податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт, тобто проведено реєстрацію транспортного засобу.

Таким чином, у разі, якщо місяць в якому придбано авто і місяць, в якому проведено процедуру його держреєстрації, є різними, то сплачувати транспортний податок слід з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу.

Хочеш дізнатися секрети успішної роботи з інформацією? Замов презентацію нової LIGA360. Дані та джерела для всієї команди: топменеджерів, юристів, бухгалтерів, копмлаєнс-фахівців і не тільки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини