Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВРУ схвалила нові ставки акцизу на бензин і дизель – підвищення у вересні до 2 грн на літр

19 липня 2024, 09:45
3858
0
Автор:
Реклама

Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №11256-2 про внесення змін до ПКУ щодо імплементації положень актів права Європейського Союзу щодо акцизного податку. Передбачено поетапне підвищення акцизів на пальне з 1 вересня 2024 року до 1 січня 2028 року. У підсумку акциз на бензин становитиме 359 євро за 1000 л, на дизельне пальне - 330 євро за 1000 л, на скраплений газ - 250 євро за 1000 літрів. Закон набирає чинності після підписання Президентом України. За словами народного депутата Ярослава Железняка акт підтримали 231 нардеп.

Приведення акцизів у відповідність до законодавства ЄС є одним із фіскальних заходів у межах програми МВФ Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility) для забезпечення фінансової стабільності, стримування ризиків та досягнення цілей вступу до ЄС. Впровадження заходів та політик, визначених у співпраці з МВФ, дозволяє залучати фінансування як від МВФ, так й інших донорів, на першочергові соціальні та гуманітарні видатки бюджету, інформує Мінфін.

Законом передбачено:

- приведення у відповідність до норм Директиви Ради ЄС № 92/83/ЄЕС класифікації алкогольних напоїв у частині, що стосується визначення терміна «проміжні продукти» - вина та інші зброджені напої, які віднесено до кодів 2204, 2205, 2206 згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності;

- збільшення розміру ставки акцизного податку для проміжних продуктів з 8,42 до 12,23 грн за 1 літр (на 3,81 грн), тобто до рівня розміру чинної ставки на вина ігристі та вина газовані;

- внесення змін до ПКУ в частині впровадження поступового, протягом 4 років, підвищення ставок акцизного податку на пальне до досягнення встановленого мінімального рівня в Європейському Союзі з огляду на євроінтеграційні зобов'язання нашої держави.

У вересні підвищення акцизу на бензин і дизель відбудеться в межах 1,5-2 гривні за літр. Про це повідомив народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. «Ми передбачаємо, що підвищення акцизу відбудеться десь в межах 1,5-2 гривні бензини і дизелі. І це той внесок, який всі ми з вами зробимо на фінансування армії», - наголосив він.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Знижка на оновлену версію LIGA360 для нових клієнтів LIGA ZAKON. Отримай ефективні інструменти для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією, і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини