Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З дати складання ПН минуло 1095 календарних днів: як коригувати податковий кредит при поверненні авансу

19 липня 2024, 13:45
344
0
Автор:
Реклама

Податківці розглянули запит щодо порядку реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної, з дати складання якої минуло 1095 календарних днів. У тексті запиту йшлось про те що Товариством у березні 2020 року було сплачено постачальнику попередню оплату за товар, на дату якої постачальником було складено податкову накладну та зареєстровано її в ЄРПН. На підставі такої податкової накладної Товариство включило суму ПДВ до податкового кредиту. У зв'язку з невиконанням договору поставки виникли підстави для повернення суми попередньої оплати покупцю після сплину 1095 календарних днів з дати її здійснення.

За словами контролерів, на дату отримання попередньої оплати за товар постачальник повинен визначити податкові зобов'язання з ПДВ та скласти і зареєструвати в ЄРПН відповідну податкову накладну, на підставі якої покупець включає суми ПДВ до податкового кредиту.

У разі повернення суми попередньої оплати покупцю постачальник повинен скласти і зареєструвати в ЄРПН розрахунок коригування до відповідної податкової накладної. Однак такий розрахунок коригування ?? не може бути зареєстрований в ЄРПН після сплину 1095 календарних днів з дати складання такої податкової накладної.

Відсутність зареєстрованого в ЄРПН розрахунку коригування на суму попередньої оплати, яка повертається покупцю, не скасовує обов'язок покупця щодо коригування податкового кредиту, який був сформований на підставі податкової накладної, складеної на суму такої попередньої оплати.

У даному випадку покупець зобов'язаний визначити податкові зобов'язання на суму податку, яка була включена до податкового кредиту на підставі такої податкової накладної, використовуючи механізм, визначений п. 198.5 ПКУ, та скласти і зареєструвати в ЄРПН відповідну ??податкову накладну.

Джерело: ІПК ДПСУ від 16.04.2024 р. № 2096/ІПК/99-00-21-03-02

Радимо також ознайомитися зі статтею «Яку відповідальність передбачено, якщо особа не реєструється платником ПДВ»

Оцініть ризики щодо контрагентів на 360 - з реєстраційною, судовою, медійною інформацією та відкритими джерелами. Здійсніть миттєвий аналіз 29 факторів ризику:

§ анулювання реєстрації;

§ ймовірний зв?язок з рф/рб, Іраном, Північною Кореєю;

§ ведення діяльності на окупованих територіях;

§ приналежність до "чорного" або "сірого" списку FATF;

§ банкрутство та борги.

Дізнайтесь більше переваг нової LIGA360, замовивши презентацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини