Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підстави припинення допомоги по тимчасовій непрацездатності — ПФУ

Реклама

Посадовці ПФУ у своєму листі від 08.07.2024 р. N 2800-030401-8/41361 надали роз'яснення щодо підстави, у зв'язку з якою припиняється надання допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Як відомо право на страхові виплати за страхуванням у зв'язку з хворобою мають застраховані особи - громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їхніх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана ВРУ, відповідно до ч.1 ст. 12 Закону «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-XIV.

Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом.

Страхову виплату у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначають та здійснюють за основним місцем роботи (ч. 1 ст. 22 Закону № 1105-XIV).

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є сформований на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність листок непрацездатності (ч. 1 ст. 23 Закону № 1105-XIV).

Відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону № 1105-XIV допомогу по тимчасовій непрацездатності у випадках, зазначених у п. 1 і 7 ч.1 цієї статті, виплачує уповноважений орган управління застрахованим особам з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (далі - МСЕК) інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності), незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством.

Отже, стверджують у ПФУ, у ч. 2 ст. 15 Закону № 1105-XIV визначено підставу, у зв'язку з якою припиняється надання допомоги по тимчасовій непрацездатності. Такою підставою є факт встановлення МСЕК застрахованій особі групи інвалідності.

Бажаєте контролювати законодавчі зміни з “гарячих тем”? Спробуйте нову LIGA360! Встановіть моніторинг потрібних для вас законів - і всіх пов?язаних судових рішень, НПА та аналітичних матеріалів. Замовте презентацію LIGA360 саме для ваших потреб.

Радимо також прочитати:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини