Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чим підвищення військового збору краще за підвищення ПДВ – міністр фінансів

31 липня 2024, 10:10
909
0
Автор:
Реклама

Міністр фінансів Сергій Марченко розповів про податкові ініціативи, допомогу від партнерів та інші можливості для збільшення власних надходжень до Держбюджету України. Зокрема, він торкнувся урядових ініціатив запровадити військовий збір на умовну розкіш - купівлю авто, продаж нерухомості, податок на ювелірні вироби, а також підвищити ставки з обороту для ФОПів та запровадити "податок" в 1% на оборот для юросіб. Урядовець вказав, що несправедливою є ситуація, коли частина громадян працюють офіційно, сплачують всі податки - ПДФО, військовий збір та ЄСВ, а інші надають перевагу оптимізації через мінімальну зарплату або через ФОПи. «У нас з офіційно влаштованих 70% - це державний сектор, де не можна приховати свою заробітну плату, але від усіх працюючих в країні частка держсектору не є значною. Саме тому розширення бази оподаткування військовим збором - правильний крок, щоб кожен громадянин України, який працює, мав можливість зробити свій внесок у підтримку Збройних Сил», - каже міністр.

Обговорив він і пропозиції підвищити ПДВ, а не військовий збір: «З приводу ПДВ була довга дискусія. ПДВ платять всі. І збільшення ставки автоматично вплинуло би на вартість товарів, які реалізуються. Дійсно, це був один з варіантів, який ми обговорювали. У нас є це рішення і ми готові до дискусії в Раді. Я завжди готовий проговорити альтернативні джерела до запропонованих нами».

Водночас уряд зараз не чіпає ПДВ, бо збільшення його ставки - «це опція, яка завжди присутня, але вона, скажімо так, дуже проста і водночас болюча для громадян, які захищені найменше».

Марченко підкреслив: «Безпековий ризик - ключовий. В цьому контексті оподаткування, та ухилення від нього, можна порівняти з мобілізацією. Ми або беремо на себе відповідальність, або живемо в якійсь власній реальності, де хтось інший нехай воює і платить податки. Та це все скоро може закінчитись. Але сама по собі проблема не вирішиться. Треба платити податки і утримувати наші Збройні сили. Це єдиний мій аргумент, чому саме зараз потрібне підвищення податків, чому саме так та чому у такий спосіб». За його словами, якщо бізнес хоче працювати в Україні під українським прапором, то саме зараз час усвідомити, що питання безпеки має бути вирішено за рахунок збільшення податків.

Ключовим негативом підвищення ПДВ міністр назвав зростання цін на всі групи товарів, особливо на товари першої необхідності: «Зараз ми пропонуємо формат, за якого податки не зростуть для незахищених категорій громадян. Тоді як зростання ставки ПДВ стосуватиметься всіх громадяни України. Умовно кажучи, навіть діти та пенсіонери купують та споживають продукти харчування. Зараз наші заходи не будуть стосуватися безпосередньо пенсіонерів, а це 10,2 мільйонів громадян».

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини