Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Приватні нотаріуси зобов'язані вчасно подавати інформацію про вчинення нотаріальних дій

Реклама

ДПС України провела аналіз виконання приватними нотаріусами податкового обов'язку щодо подання інформації до контролюючого органу про вчинені нотаріальні дії і повідомила про це листом № 21321/7/99-00-24-01-02-07 від 24.07.2024 р. Про це розповіли у головному управлінні ДПС у Вінницькій області.

Податківці нагадали, що приватні нотаріуси мають щокварталу подавати контролерам за місцем розташування свого робочого місця інформацію про посвідчені договори та видані свідоцтва (включаючи інформацію про вартість такого майна та суму сплаченого податку) у порядку, встановленому ПКУ для податкового розрахунку, при вчиненні нотаріальних дій (п.172.4, п. 173.4, п. 174.4 ПКУ), а саме:

  • посвідченні договорів продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна між фізособами; продажу (обміну) рухомого майна;

  • видачі свідоцтв про право на спадщину;

  • посвідченні договорів дарування.

Отже, нотаріус, при вчиненні нотаріальних дій, мають заповнити додаток 4 «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі - форма 4ДФ) до Податкового розрахунку та протягом 40 календарних днів (пп. 49.18.2 ПКУ), що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, подати до контролюючого органу за місцем розташування свого робочого офісу.

Відповідно до Додатку 2 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» до Порядку заповнення та подання Податкового розрахунку відображаються в додатку за формою 4 ДФ доходи:

  • від операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна за ознакою «104»;

  • від операцій з продажу або обміну об'єктів рухомого майна - за ознакою «105»;

  • отримані унаслідок прийняття платником податку у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав - за ознаками «113», «114», «115», «116», «117».

Податківці також нагадали про необхідність вчасного подання приватними нотаріусами інформації про вчинення нотаріальних дій за формою 4 ДФ.

Хочете знайти практику правозастосування з актуальних питань? Найповнішу інформацію та інструменти legal research надасть LIGA360. Побачте всебічний контекст з різних інформаційних потоків: 1,8 млн НПА та аналітичних матеріалів, 116 млн судових рішень, 300 реєстрів та відкритих джерел. Замовте презентацію для вашої команди.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини