Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Екоподаток за скиди стічних вод у водні об'єкти: хто повинен сплачувати

Реклама

У Головному управлінні ДПС в Одеській області розповіли, що відповідно до пп. 240.1.2 ПКУ платниками екоподатку є суб'єкти господарювання, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються, зокрема, скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти, а саме:

  • юрособи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність;

  • бюджетні установи;

  • громадські та інші підприємства, установи та організації;

  • постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників.

Об'єктом та базою оподаткування екологічним податком і є обсяги та види забруднюючих речовин, які скидаються безпосередньо у море, річку, озеро тощо (пп. 242.1.2 ПКУ).

Відповідно до норм ст. 48 та 49 Водного кодексу України скидають забруднюючі речовини у водні об'єкти в рамках спеціального водокористування та на підставі відповідного дозволу. При цьому, у ст. 70 Водного кодексу встановлено, що скидання стічних вод у водотоки і водойми можливе лише за наявності нормативів гранично допустимих концентрацій та встановлених нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин, ліміти яких, згідно норм ч. 21 ст.49 Водного кодексу, визначено у дозволі на спеціальне водокористування.

Ставки екологічного податку прописані у ст. 245 ПКУ. У п. 245.2 вказаної статті встановлені ставки екоподатку за скиди у водні об'єкти забруднюючих речовин, які не увійшли до п. 245.1 ПКУ (за скиди окремих забруднюючих речовин) та на які встановлено гранично допустиму концентрацію або орієнтовно безпечний рівень впливу.

Таким чином, інформують у ДПС, виходячи з визначення платників екоподатку (п. 240.1 ПКУ), у суб'єктів господарювання, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти виникають податкові зобов'язання з екоподатку.

Відкрийте законодавство на 360! Спробуйте нову LIGA360 з інноваційними зв'язками документів. До кожного НПА - знайдуться пов'язані закони, судові рішення, практичні ситуації та аналітичні документи. Замовте презентацію для своєї компанії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини