Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про виноград, вино та продукти виноградарства ухвалено

Реклама

22 серпня 2024 року, Рада ухвалила євроінтеграційний Закон України «Про виноград, вино та продукти виноградарства» (реєстр. № 9139), який набирає чинності з 1 січня 2026 року.

Документом законотворці врегульовали вимоги для виробництва і обігу вин, продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів із географічними зазначеннями, аналогічні до сучасних правил в країнах ЄС. Це має спростити вихід української виноробної продукції на міжнародні ринки.

Новоприйнятий Закон розроблений Мінагрополітики. Автори запланували:

  • привести терміни та визначення, класифікацію сортів винограду та вимоги до виробництва продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів, а також деякі енологічні практики та обмеження у відповідність до вимог, прийнятих в країнах ЄС;

  • запровадити вимоги для виробництва і обігу вин, продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів із географічними зазначеннями, аналогічні до сучасних правил в країнах ЄС;

  • визначити механізм захисту на території України географічних зазначень;

  • ввести нові терміни та визначення відповідно до категорій європейського законодавства;

  • створити єдину державну інформаційну систему «Виноградарсько-виноробний реєстр»;

  • передбачити можливість державної підтримки виноградарства та виноробства;

  • імплементувати правила щодо маркування та представлення виноробної продукції;

  • встановити принципи проведення перевірок виробництва виноробної продукції від виноградного куща до кінцевого продукту, визначити контролюючі установи та їх повноваження, конкретизувати санкції, які встановлюються за порушення вимог, встановлених законом.

Закон, на думку розробників, матиме позитивний вплив на підвищення якості виноробної продукції; захисту вітчизняного виробника; усунення чинників, що спотворюють конкуренцію та простежуваність виноградно-виноробної продукції від лози до пляшки.

Ознайомитись з чинними редакціями НПА, порівняти редакції та побачити заплановані зміни - можна у новій LIGA360. А ще оцінити весь масив пов'язаних документів: судової практики, аналітики тощо. Замовте презентацію LIGA360 для себе.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини