Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Форму повідомлення про укладення трудового договору змінили для всіх роботодавців

28 серпня 2024, 08:55
4346
0
Автор:
Реклама

Ми вже розповідали про те, що Кабмін змінив порядок повідомлення ДПС про прийняття на роботу працівника. І ось вже зявився безпосередньо текст постанови КМУ від 23 серпня 2024 р. № 967, якою внесено зміни до Порядку повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту або припинення трудового договору з домашнім працівником (тепер назва цього документа звучить так).

Зверніть увагу - Постанова №967 передбачає набрання чинності одночасно з Законом №3680, а він запрацював ще 24 серпня. Своєю чергою, станом на 27 серпня Постанова №967 ще не була офіційно оприлюднена, а за загальним правилом постанови КМУ (крім постанов, що містять інформацію з обмеженим доступом) набирають чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самими постановами, але не раніше дня їх опублікування. Постанова №967 опублікована 28.08.2024 г.

Зміни стосуються інформування податківців про прийняття на роботу та звільнення з неї щодо домашніх працівників. Установили, що:

  • повідомлення про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації), та/або резидентом Дія Сіті до територіальних органів Державної податкової служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а фізичною особою, яка уклала трудовий договір з домашнім працівником, - за її податковою адресою (місцем проживання) за формою згідно з додатком 1 до Порядку №413 до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором та/або до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті засобами електронного зв'язку з використанням електронного підпису відповідальних осіб, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу;

  • у разі припинення трудового договору з домашнім працівником фізична особа, яка уклала з ним трудовий договір, повідомляє територіальний орган Державної податкової служби за місцем її податкової адреси (місцем проживання) про факт і підстави припинення укладеного з домашнім працівником трудового договору за формою згідно з додатком 2 до Порядку №413 протягом трьох днів з дня його звільнення.

Таким чином повідомляти про звільнення слід лише стосовно домашніх працівників. Натомість щодо звичайних працівників (включно з тими, хто працює надомно чи дистанційно) таке повідомлення не надається.

За відсутності технічної можливості подання повідомлення про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту або припинення трудового договору з домашнім працівником засобами електронного зв'язку в електронній формі повідомлення подається у формі документа на папері згідно з додатками 1 і 2 разом з копією в електронній формі.

Інформація, що міститься у повідомленні про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту або припинення трудового договору з домашнім працівником вноситься до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до Закону про ЄСВ, КЗпП.

Наголосимо, що форма повідомлення про прийняття на роботу (додаток 1 до Порядку №413) змінилася для всіх роботодавців.

Більше аналітичних матеріалів за темою є в LIGA360. Замовте презентацію менеджера прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини