Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які документи дозволяють зарахувати до страхового стажу періоди підприємництва та адвокатської діяльності

Реклама

У листі від 23.08.2024 р. N 2800-030102-8/51296 посадовці ПФУ розповіли про документи, на підставі яких до страхового стажу зарахують періоди підприємницької та адвокатської діяльності.

У ПФУ нагадали, що страховий стаж - це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок (абз. 1 ч. 1 ст. 24 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. N 1058-IV).

У ст. 11 Закону N 1058-IV визначено категорії осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, зокрема це:

  • ФОПи, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;

  • особи, які провадять адвокатську діяльність.

Законодавством, що діяло до 01.01.2004, а саме Порядком підтвердження наявного стажу роботи для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою КМУ від 12.08.93 р. N 637, передбачено, що періоди провадження фізособою підприємницької діяльності зараховуються до стажу роботи за умови підтвердження документами про сплату страхових внесків:

  • платіжними дорученнями;

  • квитанціями установ банків;

  • документами, що підтверджують поштовий переказ;

  • інформацією ПФУ про сплату страхових внесків (за наявності).

Водночас періоди провадження підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, фіксованого податку, спеціального торгового патенту підтверджуються:

  • свідоцтвом про сплату єдиного податку;

  • спеціальним торговим патентом;

  • документами про сплату єдиного податку, фіксованого податку, придбання спеціального торгового патенту (за наявності платіжних доручень, квитанцій установ банків, документів, що підтверджують поштовий переказ).

Періоди провадження фізособою підприємницької діяльності можна також підтвердити даними з Реєстру застрахованих осіб.

Хочете отримувати експертну аналітику з гарячих бізнес-питань? В LIGA360 є матеріали для всієї команди: для юристів, бухгалтерів, комплаєнс-фахівців та керівників. Побачте всі переваги роботи в комплексній інформаційно-аналітичній платформі LIGA360, замовивши персональну презентацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини